Analize

Contrabanda cu ţigarete a crescut uşor în septembrie până la 8,6% din totalul consumului

Foto: iStock

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor în septembrie până la 8,6% din totalul consumului, comparativ cu 8,4% în iulie 2024, arată o analiză a Novel Research remisă marţi AGERPRES.

„În luna septembrie, contrabanda rămâne la un nivel relativ constant în majoritatea regiunilor ţării. Cea mai afectată de comerţul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, unde se înregistrează şi cea mai mare creştere în septembrie, de 3,8 puncte procentuale (p.p.) până la 21,3%. O creştere se înregistrează şi în nord-vest, cu 2,5 p.p. până la 8,4%. Pe de altă parte, piaţa neagră scade semnificativ în vest, cu 4,4 p.p. până la 3,7%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, cea mai mare pondere o deţine Bulgaria (28,3%), aflându-se în creştere abruptă cu 9,4 p.p., urmată de Duty Free cu 27,1%, în scădere semnificativă cu 12,3 p.p.. Moldova scade cu 3,3 p.p. până la 19,1%, iar cheap whites cresc cu 9 p.p. până la 18,4%”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

La rândul său, Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT, a spus că aproximativ 50 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate de către autorităţi în primele zece luni ale anului în România, cu o valoare de piaţă de 47 de milioane de lei, conform datelor stopcontrabanda.ro.

„Este un rezultat al eforturilor susţinute ale autorităţilor, completate în perioada recentă de investiţiile semnificative în tehnologie modernă de scanare la punctele de trecere a frontierei, cu nouă astfel de sisteme urmând a fi funcţionale până la finalul anului, potrivit Ministerului de Finanţe. Dar lupta împotriva contrabandei nu se încheie aici: este nevoie de un cadru fiscal sustenabil şi predictibil pentru toate produsele cu nicotină, care să prevină diferenţele mari de cost între produsele legale şi cele ilicite, şi de campanii de informare asupra legislaţiei în vigoare şi a riscurilor contrabandei (…)”, a precizat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.

Potrivit Gildei Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, creşterea ponderii produselor provenite din Bulgaria pe piaţa neagră din România arată încă o dată consecinţele modificării calendarului de majorare a accizelor, „mai mult şi mai repede”.

„În ţara vecină, nivelul accizei este de 99 euro, în timp ce în România a ajuns la peste 135 de euro pe mia de ţigarete. Între cele două state nu există control vamal, dat fiind că ambele sunt membre UE. Sperăm ca, după toamna electorală, sfârşitul de an să nu aducă din nou surprize fiscale, tot pentru mediul privat şi pedepsiţii de serviciu. În prezent, cu sprijinul JTI, se derulează o nouă campanie anti-contrabandă, cu mesajul „Legea e bună”, în România şi în Republica Moldova. JTI continuă colaborarea cu autorităţile de aplicare a legii. Recent, am contribuit la perfecţionarea profesională a opt echipe canine ale Serviciului Vamal din Ucraina, care au fost instruite la Centrul de formare din cadrul Autorităţii Vamale Române, din iniţiativa EUAM. Ajutându-i pe ei, ne ajutăm pe noi, în România, pentru reducerea traficului ilegal şi frontiere mai sigure între ţările noastre”, a transmis Gilda Lazăr.

Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România, a adăugat că Novel notează o creştere uşoară, sperând să nu se transforme într-o tendinţă constantă până la finele anului. „De obicei, contrabanda creşte în lunile de iarnă, aşadar este nevoie în continuare de un control eficient din partea autorităţilor de aplicare a legii, mai ales în actualul context geo-politic. Complexitatea este accentuată şi de finalul de an electoral şi ne dorim ca indiferent de rezultatele acestuia, viitorul Parlament şi Executiv să asigure, aşa cum de altfel declară, predictibilitate fiscală şi stabilitate legislativă (…)”, a mai spus ea.

În opinia lui Enrico Ziino, Head of Corporate & Legal Affairs South East Europe, Imperial Brands, răspândirea produselor din Bulgaria pe piaţa neagră reprezintă o consecinţă directă a creşterilor de accize din ultimul an, care au dus la diferenţe semnificative de preţuri între noi şi ţările vecine.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, a menţionat că autoritatea vamală a participat la acţiuni de control comune organizate la nivel unional, regional sau bilateral, cu sprijinul agenţiilor europene de profil (OLAF, EPPO, SELEC) şi a iniţiat activităţi de îndrumare, monitorizare, verificare şi asigurare a aplicării legislaţiei specifice pentru funcţionarea eficientă a sistemului de trasabilitate a produselor din tutun. „În primele opt luni ale anului în curs, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat 23.150.960 de ţigarete şi au constatat 409 fapte contravenţionale, sancţionate conform legislaţiei în vigoare, cu amenzi în cuantum de 4.588.000 lei (…),”, a punctat Mutescu.

De asemenea, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestorul de poliţie Cornel-Laurian Stoica, a anunţat că în primele opt luni ale anului au fost confiscate aproximativ 1,75 milioane de pachete de ţigări, în valoare de peste 35,2 milioane lei. În perioada analizată, au mai fost confiscate peste 6.300 kg tutun vrac şi o tonă de tutun pentru narghilea.

Potrivit datelor transmise de directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul de poliţie Aurel Dobre, în perioada ianuarie – septembrie 2024, au fost înregistrate la nivelul Poliţiei Române 383 de dosare penale, în care sunt cercetate 580 de persoane. Ca urmare a activităţilor efectuate au fost capturate peste 21 de milioane de ţigarete şi 6.800 kg de tutun. „Continuăm eforturile instituţionale pentru contracararea acestui fenomen, prin adaptarea la noile moduri de operare şi surse de ţigarete de contrabandă, în vederea diminuării impactului negativ al contrabandei cu produse accizabile”, a spus Aurel Dobre.

Companiile de tutun, aflate în categoria mari contribuabili, au virat în 2023 la bugetul statului peste 22 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Cele mai recente știri

To Top