Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că după ce legea privind salariul minim european a fost promulgată se poate face „pasul final” pentru majorarea salariului minim la 4.050 lei de la 1 ianuarie, menţionând că nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură, în acest sens.
„Mă bucură faptul că activitatea Guvernului României nu a fost afectată de această campanie electorală şi aş dori să mulţumesc pe această cale tuturor colegilor mei, membri ai Guvernului României. De fapt, Guvernul României funcţionează normal şi îşi urmăreşte clar priorităţile, iar între aceste priorităţi este creşterea veniturilor angajaţilor. Am văzut că legea privind introducerea salariului minim european a fost promulgată şi putem face în acest moment pasul final spre majorarea salariului minim la 4.050 lei de la 1 ianuarie”, a spus Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că actul legislativ în acest sens este în transparenţă.
„Toată lumea l-a văzut şi până la acest moment toată lumea s-a şi pronunţat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid şi să fie făcute şi reglajele tehnice. Nu există obstacole, nici electorale, nici de altă natură şi vom creşte salariul minim de la 1 ianuarie”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a spus că există un trend european în privinţa creşterilor salariilor.
„De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra şi Guvernul britanic a anunţat creşteri substanţiale ale salariilor începând din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă”, a menţionat Marcel Ciolacu.
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, potrivit prevederilor unei directive europene în domeniu.
Actul normativ asigură transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Acesta cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim. Salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.