Actualitate

Creşterea salariului minim va avea efecte pozitive prin stimularea ocupării şi creşterea puterii de cumpărare a angajaţilor

Foto: gov.ro

Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 1 ianuarie 2025 va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora, susţine ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2025, faţă de 3.700 lei cât este în prezent.

„Această decizie de majorare este rezultatul analizelor şi dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, şi a ţinut cont şi de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari şi predictibili. Măsura vizează reducerea numărului de angajaţi aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura – Oprescu, într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

 

Potrivit sursei citate, tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.

Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creştere de 9,46%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută.

Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creşterea pe net de circa 9%.
De majorarea salariului de bază minim brut la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariaţi faţă de 843.668 în prezent, se mai arată în postarea citată.

Cele mai recente știri

To Top