Sfârșitul de an a adus un val de volatilitate pe burse, ca urmare a unei agende „fierbinți” atât din punct de vedere politic, cât și al politicilor monetare, iar investitorii români au demonstrat că sunt atenți la știrile din piață, având în vedere alegerile lor din ultimele două luni, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de investiții pe bursele internaționale.
Chiar și în acest context instabil, piețele de capital au continuat să performeze. În România, alegerea preferată a investitorilor în luna octombrie și noiembrie a fost Tesla, un nume reprezentativ în industria auto globală.
Acțiunile Tesla au crescut cu peste 58% din 5 noiembrie, ziua alegerilor prezidențiale din SUA, iar capitalizarea de piață se ridică acum la peste 1.250 miliarde de dolari. Deloc surprinzător, Elon Musk a jucat un rol esențial în campania lui Donald Trump din 2024. Pe lângă contribuțiile financiare considerabile, acesta a făcut campanie activă și a folosit platforma sa de social media X pentru și mai mult sprijin electoral.
Piața se așteaptă la reglementări favorabile din partea lui Trump
Raliul postelectoral înregistrat de Tesla a făcut ca acțiunile să depășească obiectivele de preț de pe Wall Street.
În același timp, investitorii pariază că reglementările sub Trump vor fi, per ansamblu, mai favorabile pentru Tesla. De ce? Există o mare posibilitate ca subvențiile guvernamentale pentru vehiculele electrice (EV) să fie reduse sau eliminate în timpul administrației Trump. Echipa lui Trump ia în considerare eliminarea creditului fiscal federal de 7.500 de dolari pentru achiziția de vehicule electrice, conform unui raport publicat de Reuters.
De asemenea, estimările arată că Trump să stimuleze divizia de condus autonom a Tesla, deoarece reglementările care încurajează dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei vehiculelor autonome ar putea fi „ajustate” în avantajul companiei. De exemplu, cu mai puține obstacole de reglementare, Tesla ar putea accelera lansarea funcțiilor sale de condus autonom, consolidându-și poziția de lider pe piața vehiculelor de acest fel.
Reglementările legate de vehiculele autonome se fac în prezent la nivel de stat, însă administrația Trump este foarte probabil să mute aprobările la nivel federal, lucru ce ar putea simplifica mult lucrurile pentru companiile care investesc în acest spațiu.
Care ar putea fi „piedicile” ce ar putea cauza dificultăți pentru Tesla?
Tesla s-a confruntat cu obstacole macroeconomice în urma pandemiei, dar raportul său pe trimestrul al treilea a „liniștit” Wall Street. Veniturile au crescut cu 8%, la 25 de miliarde de dolari, marja brută a crescut cu 195 de puncte de bază, mai exact la 19,8%, iar venitul net non-GAAP a crescut cu 9%, la 0,72 dolari pe acțiune, subliniază Radu Puiu.
Compania a redus prețurile vehiculelor de mai multe ori în ultimii doi ani pentru a compensa scăderea cererii din partea consumatorilor cauzată de inflație și de ratele ridicate ale dobânzilor. Această strategie a provocat agitație pe Wall Street, deoarece a redus semnificativ marjele și rentabilitatea.
Între timp, Tesla continuă să sporească stimulentele, în special în SUA, în timp ce compania vizează livrări record în al patrulea trimestru. Gigantul EV a anunțat recent o reducere de sfârșit de an pentru vânzările locale de Model Y, punctează analistul financiar din cadrul XTB România.
Consensul analiștilor prognozează în prezent 498.000 de livrări de vehicule în al patrulea trimestru și 1,79 milioane pentru 2024, potrivit FactSet. Recordul trimestrial anterior al Tesla a fost de 485.000 în Q4 2023.
Musk a declarat în repetate rânduri că se așteaptă la o creștere a livrărilor de vehicule în 2024 comparativ cu cele 1,81 milioane de unități din 2023. Tesla a anunțat pe 25 noiembrie că utilizatorii din China care comandă și primesc oricare dintre cele două variante mai ieftine ale Model Y între 25 noiembrie și 31 decembrie, ar putea primi o reducere de 1.370 de dolari.
Tesla vede o mare oportunitate de a crește veniturile și de a îmbunătăți profitabilitatea cu ajutorul software-ului complet de conducere autonomă (FSD) și al serviciilor autonome de transport de persoane. Desigur, CEO-ul Elon Musk a declarat în mai multe rânduri că serviciul de autonomie completă este aproape gata, dar Tesla a furnizat recent cifre și date arată ceva cu adevărat concret, subliniază Radu Puiu.
Investitorii pe termen lung care cred în viziunea Tesla pot vedea în volatilitatea actuală o oportunitate de cumpărare. Scepticii indică drept motive de precauție concurența ridicată, obstacolele economice și evaluarea ridicată a Tesla. Pentru investitorii cu aversiune la risc, acțiunile Tesla pot părea supraevaluate în raport cu alte companii similare, o mare parte din potențialul său viitor fiind deja luat în calcul.
Românii au profitat de șansele de moment
Faptul că Tesla a fost compania preferată a românilor pentru două luni consecutive sugerează că investitorii au avut o abordare informată și completă a modului în care investesc, fiind la curent cu știrile din piață și dorind să profite de trendurile și oportunitățile de moment, punctează analistul financiar XTB România.
Tesla rămâne o acțiune polarizantă în 2024, celebrată pentru conducerea sa vizionară, dar analizată pentru evaluarea și riscurile sale. Investitorii orientați spre creștere, cu un orizont pe termen lung, pot vedea în Tesla drept un pionier al „revoluției energiei verzi”. În schimb, investitorii axați pe valoare ar putea găsi oportunități mai bune în altă parte, explică Radu Puiu.
În viitor, piața se așteaptă ca Tesla să își mențină poziția de lider în ceea ce privește inovarea pe piața vehiculelor electrice, în special în ceea ce privește potențialele descoperiri în materie de conducere autonomă și soluții energetice. Analiștii sugerează că, pe măsură ce tehnologia evoluează, integrarea de către Tesla a inteligenței artificiale și a învățării automate în software-ul vehiculelor ar putea stabili noi standarde în domeniul inteligenței auto.