Actualitate

Hanga: Vedem în ultimii ani o scădere a ponderii în lichiditate a investitorilor instituționalilor străini și o creștere a ponderii celor locali

Foto: iStock

Ultimii 4 – 5 ani arată o scădere a ponderii în lichiditate a investitorilor instituționali străini și o creștere a ponderii investitorilor instituționali locali, însă nu se vede un avans al lichidității în zona de investitori de retail locali, a afirmat, luni, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hanga, prezent la un eveniment de specialitate.

‘Un exemplu casual pe care mi-l dau colegii de la bursă când ne uităm la lichiditatea noastră, îmi spun că acum 10 ani, când era Paștile Catolic, noi nu aveam bursă. Adică aveam 2-3 milioane de euro tranzacții în momentele în care investitorii străini nu erau la birou. Acum avem. Dacă vă uitați, nu mai vedem diferențe mari între momentele în care piețele din vest sunt închise sau deschise. Asta mie îmi spune că, dincolo de lichiditatea pe care o vedem, la care ne uităm overall, se întâmplă niște schimbări în structura acestei lichidități. Și într-adevăr e confirmat trendul acesta dacă ne uităm și noi la bursă, la ultimii 4-5 ani, o să vedem un switch, adică o scădere a ponderii în lichiditate a instituționalilor străini și o creștere a ponderii instituționalilor locali și ceva ce e puțin strange pentru mine e că nu vedem o creștere a lichidității în zona de investitori de retail locali. În condiția în care vedem o creștere accelerată a numărului de conturi deschise, inclusiv creșterea numărului de conturi active, nu vedem o corelație între creșterea numărului de conturi active și ponderea investitorilor de retail în lichiditate’, a spus Radu Hanga, la ZF Capital Market Summit, ediția a IV-a.

Potrivit acestuia, nu se vede corelația între lichiditate și numărul de conturi, dar aceasta este posibil să fie dată și de un context care nu ajută. El a precizat că nu ponderea investitorilor străini a scăzut, ci ponderea acestora în lichiditatea bursei. Astfel, Hanga a explicat că investitorii străini instituționali sunt mai puțin activi, iar motivul s-ar putea să fie legat de contextul geopolitic.

‘Adică, sigur că da, noi suntem în România, ne-am obișnuit cumva cu faptul că este un conflict la 1000 de kilometri distanță de noi. Dacă te uiți de la Londra sau dacă te uiți de la New York, distanțele astea sunt foarte mici. Adică, noi suntem încă la granița unui conflict în derulare. Va fi un element pozitiv pentru întreaga Europa și, aș spune eu, pentru Europa de Est în particular, dacă se ajunge la un soi de rezoluție în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Adică tot ceea ce va calma lucrurile aici în regiune va fi pozitiv din punct de vedere a climatului investițional’, a mai spus Radu Hanga.

Cele mai recente știri

To Top