Deprecated: Funcția WP_Dependencies->add_data() a fost apelată cu un argument care este considerat învechit începând cu versiunea 6.9.0. Comentariile condiționale IE sunt ignorate de toate navigatoarele acceptate. in /var/www/incomemagazine.ro/public/wp-includes/functions.php on line 6131
Actualitate

Culesul viei începe din ce în ce mai devreme în Franța, din cauza schimbărilor climatice și a caniculei

Culesul viei va începe mai devreme în acest an în mai multe regiuni viticole din Franța, din cauza schimbărilor climatice și a caniculei, transmite AFP.

‘În ultimii 30 de ani, data la care începe culesul viei a fost adusă mai în fața cu aproape două săptămâni, și poate ajunge chiar și la 20 de zile pentru un an cum este cel actual’, a declarat președintele comitetului național care reunește cele 23 de organizații profesionale vinicole din Franța (CNIV), Bernard Farges.

Astfel, în Alsacia (estul Franței) culesul viei nu a început niciodată atât de repede precum în acest an, când recoltatul a demarat în mod oficial marți, cu 10 zile mai repede comparativ cu 2024, potrivit Asociației viticultorilor (AVA). În plus, câțiva viticultori alsacieni au început chiar și mai devreme culesul, după ce au cerut o derogare în acest sens de la Institutul național de origine și a calității (Inao), care gestionează denumirile de origine controlată (AOC).

În regiunea Champagne (estul Franței), datele oficiale la care ar urma să înceapă culesul vor fi anunțate marți, însă în unele comune a început deja grație derogărilor.

‘Este cu adevărat precoce’, estimează Bertrand Doyard, de la Asociația viticolă locală. Înainte, ‘începeam mai degrabă la mijlocul lunii septembrie, și chiar la începutul lui octombrie’, își reamintește Doyard.

Acesta este un fenomen care este din ce în ce mai puțin excepțional din cauza schimbărilor climatice. Viticultorii subliniază că strugurii dobândesc mai rapid zahăr și aciditate.

Spre deosebire de situația din Alsacia, în Bourgogne, unde culesul a început în zilele acestea, nu este vorba absolut deloc de un record, explică Laurent Delaunay, președintele Biroului interprofesional al vinului (BIVB). ‘În prezent, practic odată la doi ani începe culesul în luna august. Asta devine ceva normal, cu recordul din 2003, când am început în 15 august’, adaugă Laurent Delaunay.

Potrivit datelor privind culesul care la celebrele vii Hospices de Beaune (est) sunt disponibile încă din anul 1354, recoltatul se derula, în medie, în jurul datei de 28 septembrie între sfârșitul Evului Mediu și 1987. Între timp, data a fost adusă mai în față cu aproximativ două săptămâni și jumătate.

Puțin mai la sud, în Beaujolais, culesul viei începe de asemenea mai repede, dar situația se schimbă de la un an la altul, a explicat Jean-Marc Lafont, președintele comitetului interprofesional al vinului.

De cealaltă parte a Masivului Central (în centrul Franței), cele mai mari mari regiuni viticole din Franța, cele de la Bordelais, au început luni culesul în parcelele destinate vinurilor spumante, urmând ca strugurii destinați producției de vinuri albe și mai ales celor roții (85% din producție) să fie culeși în jurul datei de 10 septembrie, susțin Consiliul interprofesional vinurilor de Bordeaux (CIVB). Potrivit acestui organism, culesul începe în prezent cu 10 până la 15 zile mai repede decât în urmă cu 40 de ani, din cauza schimbărilor climatice.

Cele mai recente știri

To Top