Asigurări

A fost lansată harta dinamică a zonelor de risc din România. Soluțiile specialiștilor pentru siguranța locuințelor: „Prevenim un dezastru financiar”

Schimbările climatice dar și neglijențele frecvente au crescut riscul dezastrelor care afectează România, iar siguranța locuințelor a devenit o prioritate pentru multe comunități din țară. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare în parteneriat cu Antena 3 CNN a lansat astăzi harta riscurilor din România, un instrument vital și practic pentru autorități și pentru experți în asigurări și în managementul riscurilor. 

Astăzi s-a vorbit în special despre cutremure, însă harta dezastrelor naturale conține informații importante și despre alte fenomene care se întâmplă în România, nu alunecări de teren, incendii sau inundații.

„Asigurările nu pot preveni dezastrele, dar pot preveni un dezastru financiar”, a afirmat Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

„În acest moment, deși se fac pași importanți în direcția asigurării mai multor locuințe, opt din zece locuințe din România rămân neprotejate. Haideți să facem o comparație. Vedem că în Ungaria șapte din zece locuințe sunt asigurate, în Polonia, șase din zece locuințe sunt asigurate. Deci clar că trebuie să facem mai mult ca industria de asigurări, ca autorități, primari și așa mai departe, pentru a aduce asigurările mai aproape de români.

Asta mai ales în contextul în care, și s-a discutat astăzi la eveniment, riscurile care ne afectează locuințele devin din ce în ce mai complexe, adică vorbim de o creștere a severităților, deci amploarea lor crește, și a frecvenței, se produc din ce în ce mai des, iar asta se vede în despăgubirile plătite de companiile de asigurări, care în cazul asigurărilor facultative pentru locuințe au crescut cu 25. Adică e vorba de 124 de milioane de lei plătiți sub formă de despăgubiri în primele nouă luni ale anului trecut doar pentru asigurările facultative de locuințe”, a mai precizat acesta.

Ciuncan le transmite cetățenilor să „ia decizii informate și decizii în cunoștință de cauză”: „Când vorbim despre asigurare obligatorie a locuințelor, aici vorbim despre o cerință legală. Deci unde-i lege, nu-i tocmeală. Însă pentru o protecție completă a locuinței avem nevoie de o asigurare facultativă. Și ceea ce le transmitem întotdeauna românilor este să se informeze, să discute cu distribuitorul lor de asigurări, să intre pe asiguropedia.ro. Să vadă cum funcționează aceste produse, pentru că funcționează și funcționează foarte bine în România și nu numai și să ia decizii informate”.

Un exercițiu major de simulare a unui cutremur va fi organizat în luna iunie, în București și într-o altă localitate din România, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta a atras atenția asupra riscurilor ascunse generate de modificările neautorizate făcute în apartamentele din blocurile de locuit, a căror amploare nu se cunoaște.

Cele mai recente știri

To Top