Tehnologie

Acord între Germania, Franţa şi Italia privind inteligenţa artificială

inteligenta artificiala ai
Foto: iStock

Franţa, Germania şi Italia au ajuns la un acord cu privire la modul în care ar trebui reglementată inteligenţa artificială, potrivit unui document comun consultat de Reuters, care ar trebui să accelereze negocierile la nivel european.

În iunie, Parlamentul European a prezentat o „lege privind AI”, menită să limiteze riscurile aplicaţiilor AI şi să evite efectele discriminatorii, valorificând în acelaşi timp puterea inovatoare. În timpul discuţiilor, Parlamentul European a propus ca, iniţial, codul de conduită să fie obligatoriu doar pentru principalii furnizori de AI, care provin în principal din SUA

Germania, Franţa şi Italia au ajuns la concluzia că acest aparent avantaj competitiv pentru furnizorii europeni mai mici ar putea avea dezavantajul de a reduce încrederea în aceştia şi de a avea ca rezultat un număr mai mic de clienţi.

Regulile de conduită şi de transparenţă ar trebui, prin urmare, să fie obligatorii pentru toată lumea, au spus ei.

Iniţial, nu ar trebui să fie impuse sancţiuni, potrivit documentului. Cu toate acestea, dacă după o anumită perioadă de timp sunt identificate încălcări ale codului de conduită, ar putea fi instituit un sistem de sancţiuni. În viitor, o autoritate europeană ar urma să monitorizeze respectarea standardelor, potrivit documentului consultat de Reuters.

Ministerul german al Economiei, care se ocupă de acest subiect împreună cu Ministerul Afacerilor Digitale, a declarat că legile şi controlul statului nu ar trebui să reglementeze AI în sine, ci mai degrabă aplicarea acesteia.

Ministrul afacerilor digitale, Volker Wissing, a declarat: „Trebuie să reglementăm aplicaţiile şi nu tehnologia, dacă vrem să jucăm în prima ligă a AI la nivel mondial”, a spus Wissing.

Secretarul de stat pentru afaceri economice, Franziska Brantner, a declarat pentru Reuters că este esenţial să se valorifice oportunităţile şi să se limiteze riscurile.

„Am elaborat o propunere care poate asigura un echilibru între ambele obiective pe un teren tehnologic şi juridic care nu a fost încă definit”, a spus Brantner.

Cele mai recente știri

To Top