Tehnologie

Angajaţii din România cred că GenAI le va crea oportunitatea de a fi mai creativi la locul de muncă

inteligenta artificiala
Foto: iStock

Cea mai mare parte a angajaţilor din România (70%) este de părere că Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI) va crea oportunităţi pentru a învăţa noi abilităţi, să fie mai creativi la locul de muncă şi să îşi îmbunătăţească calitatea muncii, în timp ce 40% se aşteaptă ca noua tehnologie să le aducă majorarea salariilor, reiese din rezultatele sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024.

Conform cercetării, majoritatea respondenţilor (87%) arată că este pregătită să se adapteze la noi moduri de lucru şi vede potenţialul de a utiliza GenAI pentru a-şi creşte eficienţa. În acelaşi timp, peste o treime manifestă teamă pentru siguranţa locului de muncă. Astfel, 53% dintre angajaţi se simt încrezători în siguranţa locului de muncă, dar 36% spun că schimbările recente îi îngrijorează.

Datele centralizate în sondajul de specialitate relevă faptul că o treime dintre angajaţi şi aproximativ 40% dintre directorii generali (conform PwC CEO Survey) cred că timpul petrecut în activităţi administrative este ineficient şi sunt de acord că GenAI i-ar putea ajuta să economisească acest timp.

Totodată, 51% dintre lucrători afirmă că au folosit GenAI la locul de muncă cel puţin o dată în ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic şi 13% săptămânal.

În acest context, doar 27% dintre respondenţii români se aşteaptă ca GenAI să le schimbe fundamental profesia în mai puţin de cinci ani, faţă de 40% la nivel global.

Pe acelaşi segment, circa 60% dintre cei chestionaţi spun că angajatorul le oferă oportunităţi adecvate de a dobândi noi competenţe utile în carieră, iar 46% arată că aceste oportunităţi reprezintă un factor-cheie atunci când decid să rămână sau să plece la alt loc de muncă.

De altfel, principalul factor care îi motivează pe angajaţi este un salariu echitabil bazat pe performanţă. Astfel, dintre cei 86% din totalul respondenţilor care au apreciat ca fiind „foarte” şi „extrem de important” să fie plătiţi corect, aproape trei sferturi (72%) susţin că actualul loc de muncă le oferă o remuneraţie mulţumitoare.

De asemenea, angajaţii au considerat că munca satisfăcătoare, colaborativă şi flexibilă este foarte importantă. Satisfacţia profesională a crescut uşor, de la 53% în 2023, la 59% dintre angajaţi care s-au arătat în acest an mulţumiţi.

În schimb, 20% dintre respondenţi şi-au exprimat intenţia de a schimba angajatorul, comparativ cu 18%, în 2023.

Sondajul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazează pe o cercetare efectuată în rândul a peste 56.000 de angajaţi din 50 de ţări şi regiuni, dintre care mai mult de 500 din România.

Cele mai recente știri

To Top