Cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră au fost în centrul unei dezbateri ample între experți, investitori și decidenți din sectorul public și privat. Discuțiile au vizat provocările finanțării autostrăzilor, impactul crizei bugetare și soluțiile pentru reducerea accidentelor rutiere în România. Raluca Săvulescu, Programme manager UNITIP Group, a vorbit despre una dintre provocările actuale în domeniul construcțiilor, și anume criza forței de muncă.
„Într-adevăr, deși scopul nostru principal este să livrăm într-un timp cât mai scurt sau la termen, înconformitate cu standardele pe care le-am promis. Este foarte greu. Uneori ne izbim de foarte multe provocări în teren, mai ales când trebuie să închidem tronsoane de trafic, pentru că nu ne permitem să închidem ambele benzi pe care executăm lucrarea, ci doar o singură bandă. Nu sunt rute alternative.
În al doilea rând, ne izbim o altă provocare ce are la bază lipsa forței de muncă, atât specializată cât și mai puțin specializată sau necalificată. Această lipsă sau acest deficit duce într-adevăr la un impact negativ atât asupra execuției sau termenul execuției, cât și uneori a calității, motiv pentru care noi încercăm pe plan intern să găsim soluții pentru a îmbunătăți acest deficit, a-l depăși ușor, ușor, dar este foarte greu.
În suportul nostru avem nevoie și de susținere a statului și de susținere a sistemului de învățământ, pentru că, într-adevăr, tinerii din ziua de astăzi sau generația puțin mai tânără nu mai pare atât interesată de domeniul construcțiilor, motiv pentru care noi încercăm pe plan intern să promovăm această meserie și toate meseriile aferente domeniului construcțiilor, tocmai pentru a reuși să ducem la bun sfârșit proiectele pe care le avem în derulare”, a declarat Raluca Săvulescu, Programme manager UNITIP Group.
Potrivit acesteia, în cadrul companiei, angaajații beneficiază de etape de programe de educare, pentru ca mai apoi să continue proiectele.
„În continuare noi oferim pachete salariale decente, care să acopere așteptările angajatului. Pe plan intern încercăm să dezvoltăm un sistem de învățământ în care noi abordăm tinerii care de-abia au absolvit studiile să vină în compania noastră, să-i pregătim. Noi investim undeva la șase luni, un an de zile în pregătirea lor, ca mai apoi să ne putem pune bazele în ei, să poată continua lucrările pe care noi le avem în derulare, dar este foarte greu. Cu toate acestea, noi încercăm din plin.
„Da, noi, UNITIP Global, vom continua să investim în acest sistem intern de educare sau avansare a tinerilor pentru a combate sau minimiza provocarea cu care ne confruntăm în momentul de față, și anume resursa umană și, mai mult de atât, vom continua să investim în relația cu statul pentru a ne putea bucura împreună de rezultatele pe care UNITIP Global le va oferi în materie de infrastructură rutieră”, a mai adăugat Raluca Săvulescu, Programme manager UNITIP Group.
