Bursa de Valori București (BVB) a reușit până acum să aibă un an foarte bun, în ciuda situației nefavorabile la nivel internațional, dar și în contextul dobânzilor bancare în creștere, inflației ridicate și impredictibilității sistemului fiscal. Cu toate acestea, piața de capital a consemnat o serie succesivă de recorduri după cea mai mare listare din istorie, cea a Hidroeletrica, și a depășit și pragul de 150.000 de investitori activi la bursă.
În acest moment, majoritatea indicilor bursieri cu creșteri de două cifre după trecerea a aproape opt luni din acest an. Cea mai mare creștere, de 16,5%, o are indicele BET-TR, care urmărește evoluția celor mai importante 20 companii listate, dar și dividendele acordate de acestea. Indicele BET, care are în compoziție aceleași 20 de companii, dar care nu are inclusă componenta de dividende, s-a apreciat cu aproximativ 12,5%. Indicele BET-BK, cu 30 de acțiuni în compoziție, a reușit o apreciere de 10,2%, iar BET-NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 14,5%. Dintre cei 12 indici ai BVB, doar BETAeRO are o apreciere de o cifră, anume 9,7%, iar BET-FI, indicele fondurilor de investiții, consemnează o scădere de 2,3% față de începutul anului. Evoluția BET-FI se explică prin scăderea cotației Fondului Proprietatea (FP) după vânzarea pachetului deținut la Hidroelectrica, iar FP are și cea mai mare pondere în cadrul indicelui, de aproape 30%. Indicii bursei sunt cele mai bune exemple de portofolii diversificate de investiție la BVB pe care le poate copia orice investitor, având la dispoziție inclusiv ponderea unei anumite acțiuni în portofoliu, iar randamentul obținut este mult peste cel al depozitelor bancare și chiar peste cel al fondurilor de investiții.
„Piața de capital din România traversează una dintre dele mai bune perioade din istorie și credem că evoluțiile recente confirmă că piața se dezvoltă în direcția corectă”, spune Radu Hanga președintele BVB. „Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a depășit 200 de miliarde de lei, echivalentul a peste 40 de miliarde de euro, ceea ce este o premieră pentru piața de capital”, a completat acesta. Dar recordul capitalizării companiilor românești nu este singurul record înregistrat de BVB. Pe lângă cel mai mare IPO realizat vreodată la BVB, oferta Hidroelectrica (H2O) în valoare de 1,9 miliarde euro, cea mai mare din Europa și a treia cea mai mare din lume până acum în acest an, bursa a consemnat și el mai mare număr de investitori în piața de capital din România, potrivit datelor FCI la finalul primelor 6 luni: 159.513 investitori.
De asemenea, s-a înregistrat cea mai mare valoare a listărilor realizate la BVB, de 4,4 miliarde euro în primele șapte luni, depășind astfel întregul an 2021, care deținuse recordul anterior, ca și un nou record pe segmentul de acțiuni de pe Piața Reglementată în ceea ce privește valoarea totală de tranzacționare, incluzând și ofertele, de 16,4 miliarde lei, precedentul record, din 2007, fiind de 13,8 miliarde lei. Totodată, cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO la BVB: 6,3 miliarde lei la IPO-ul Hidroelectrica, dar și cea mai mare valoare a tranzacțiilor rezultate într-o ofertă pe segmentul de retail: 1,82 miliarde lei. Pe lângă cel mai mare număr de ordine subscrise pe segmentul de retail la un IPO în România: 51.865 ordine și cele mai multe tranzacții realizate într-o zi pe segmentul de acțiuni, Piața Reglementată și Sistemul Multilateral de Tranzacționare, fără oferte: 23.358 tranzacții pe 12 iulie 2023, s-a înregistrat și un nou maxim istoric pentru BET-TR în iulie, de 26.765 puncte. „Oferta Hidroelectrica a reușit o performanță greu de prevăzut de analiști: a mișcat 2% din totalul tuturor tipurilor de depozite, exprimate în toate tipurile de valute, pe care populația le deținea în bănci după ce subscrierile totale pe tranșa de retail au ajuns la 6,3 miliarde lei. Acest indicator ne arată ce potențial are piața de capital de a atrage din economiile populației în cazul unor oferte semnificative”, a declarat și Adrian Tănase, CEO al BVB.
Noi obligațiuni bancare la BVB
Tot în luna iulie, Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România, a listat o nouă emisiune de obligațiuni în euro, în valoare de 200 milioane euro. Obligațiunile se vor tranzacționa pe Piața Reglementată a bursei, sub simbolul bursier TLV33E. Aceasta este a doua emisiune de obligațiuni a Băncii Transilvania listată la BVB, iar valoarea totală a obligațiunilor disponibile la tranzacționare este de 485 milioane euro. În cei 26 de ani de prezență la bursă, capitalizarea companiei a crescut de 493 ori, ajungând la o valoare de peste 15,5 miliarde lei.
Banca Transilvania a emis 2.000 de obligațiuni nominative, Tier2, dematerializate, liber transferabile, cu o valoare nominală de 100.000 euro, având scadența la 29 iunie 2033 și o rată variabilă anuală și cupon semestrial, conform EURIBOR la 6 luni + 6,68%. „Ne bucurăm să avem ocazia să listăm la BVB această nouă emisiune de obligațiuni în euro. IFC, alături de Asian Infratructure Investment Bank, a oferit Băncii Transilvania 100 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de obligațiuni subordonate de 200 milioane euro. Finanțarea este de tip datorie subordonată și acum este listată la bursa locală”, a declarat Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania. De altfel, Banca Transilvania a anunțat săptămâna trecută că își completează programul de emisiuni de obligațiuni cu 190 milioane euro și va ajunge astfel la aproape 1 miliard de euro atrași ca finanțare de pe piața de capital.
Obligațiunile corporative, în principal cele emise de băncile comerciale, sunt o parte importantă a listărilor de la BVB, multe bănci mari din țara noastră fiind prezente la bursă. Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Libra Internet Bank, CEC Bank și Patria Bank au, alăuri de Banca Transilvania, peste 30 de emisiuni de obligațiuni corporative listate.