Atacurile cibernetice asupra instituţiilor medicale au luat amploare în ultima perioadă și reprezintă un pericol major pentru siguranţa datelor. În aceste condiții, România are în față o mare provocare: implementarea noii Directive Europene cu privire la securitatea cibernetică.
Noile reglementări în domeniul cybersecurity aprobate la nivel european trebuie să fie implementate în legislația românească până în octombrie anul acesta.
Atacurile cibernetice asupra reţelelor de date sunt cele mai mari pericole tehnologice din domeniul sănătăţii
Noua legislaţie este însă o mare oportunitate pentru întărirea securităţii cibernetice în instituţiile din domeniul sănătăţii.
„Această directivă nu aș vrea să se înțeleagă că devine o povară pe umerii sistemului. Aș vrea să înțelegem că este o oportunitate în care fiecare poate să-și dezvolte abilități, să-și dezvolte competențe, să dezvolte skills-uri, să poată să se pună în folosul comunității”, a declarat Adriana Cotel, președinte Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate.
Atacurile cibernetice asupra reţelelor de date sunt cele mai mari pericole tehnologice din domeniul sănătăţii, avertizează specialiştii.
„Sunt grupări de criminalitate cibernetică, dar din ce în ce mai mult atrage atenția sectorul sănătate românesc și a unor actori statali. Exemple foarte simple noi le vedem la Director at acum. Zi de zi”, a mărturisit Dan Câmpean, director Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.
De aceea, protecția datelor din domeniul sănătății devine o problemă care ține de siguranța națională, atrage atenţia ministrul Alexandru Rafila.
„Am făcut pași concreți în cadrul Guvernului României ca să punem la adăpost, dacă vreți, aceste date și în perioada următoare vom avea o o structură care să poată să protejeze în mod eficient aceste date, indiferent de interesul sau, de capacitatea sau de modul de acțiuni al fiecărei unități medicale”, a declarat prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
Sistemul de sănătate are însă nevoie şi de investiţii în infrastructura informatică şi în instruirea resursei umane.
„Este foarte, foarte important de a translata aceste cerințe în limbajul utilizatorului final.
Și lucrul ăsta nu este simplu de tot deloc, pentru că dacă un specialist IT vine și-ți explică din perspectivă de securitate într-un limbaj tehnic, ce ai de făcut ca PR. Deci management-ul schimbării este o altă componentă care este esențială și care necesită timp”, a declarat Simona Pavelescu – CEO Human Tech Solutions for Succes ( HTSS).
Importanţa şi necesitatea implementării la timp a noii directive europene privind securitatea cibernetică au fost dezbătute în cadrul conferinţei organizate de Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate în parteneriat cu Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică și Universitatea de Medicină si Farmacie Carol Davila.