Bănci

Autorităţile de reglementare austriece au amendat Raiffeisen Bank International pentru lacune în controalele sale de spălare a banilor

Foto: iStock

Autorităţile de reglementare austriece au amendat Raiffeisen Bank International (RBI), pentru lacune în controalele sale de spălare a banilor, cu o amendă record de puţin peste 2 milioane de euro, transmite Reuters.

Pedeapsa, cea mai mare acordată vreodată de autorităţile de reglementare din Austria, a fost acordată după ce s-au găsit deficienţe în controalele RBI privind spălarea banilor şi finanţarea terorii la două bănci cu care avea relaţii de afaceri, au spus autorităţile de reglementare, fără a numi băncile sau ţările în care îşi aveau baza.

O persoană cu informaţii directe a spus că băncile în cauză îşi au sediul în Cuba şi Bahrain.

Pedeapsa, deşi minoră în comparaţie cu sancţiunile care ar putea fi impuse, pătează şi mai mult imaginea Raiffeisen, care a fost sub presiune pentru a continua să facă afaceri în Rusia, atunci când colegii occidentali au rupt relaţiile cu această ţară.

RBI, care a redus cu succes o amendă aplicată anterior pentru abateri similare, prin acţiune în justiţie, a declarat că va contesta amenda în justiţie.

”Acuzaţiile… sunt nefondate”, a spus un purtător de cuvânt, adăugând că are controale adecvate împotriva spălării banilor.

Între timp, autorităţile din Statele Unite continuă să analizeze legăturile Raiffeisen cu Rusia, cu potenţialul de a prejudicia mai serios afacerile acesteia.

Luna trecută, Raiffeisen a fost avertizată de Trezoreria SUA, în scris, că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi limitat din cauza tranzacţiilor sale cu Rusia.

Avertismentul a fost cel mai puternic de până acum pentru cea mai mare bancă occidentală din Rusia şi urmează unor luni de presiuni din partea Washingtonului, care analizează afacerile RBI în ţară de mai bine de un an.

În timp ce multe guverne şi corporaţii occidentale au redus radical legăturile cu Moscova de când a invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani, Austria rămâne legată de Rusia prin conducte critice de gaze, Viena fiind încă un centru pentru numerar din partea Rusiei şi a fostilor săi vecini sovietici.

RBI a promis că îşi va desfiinţa afacerea din Rusia, care oferă o linie de salvare a plăţilor pentru sute de companii de acolo, după ce a fost supusă presiunii din partea autorităţilor internaţionale de reglementare, dar tergiversează acest lucru. Banca italiană UniCredit are la rîndul ei afaceri în Rusia.

Cele mai recente știri

To Top