Actualitate

Banca Națională a Ungariei a lăsat dobânda de referință la 6,5%, pe fondul accelerării inflației

Foto: iStock

Banca Națională a Ungariei a decis marți să mențină nemodificată dobânda de referință la 6,5%, la ultima ședință de politică monetară prezidată de guvernatorul Gyorgy Matolcsy, transmite Bloomberg.

În prezent, dobânda de referință în Ungaria este la același nivel cu cea din România, cele două țări având cel mai ridicat cost al creditului din Uniunea Europeană.

Decizia oficialilor de la Banca Națională a Ungariei era așteptată de toți analiștii intervievați de Bloomberg, în condițiile în care accelerarea inflației exclude orice reducere a costului creditului în lunile următoare.

Datele oficiale arată că, în luna ianuarie, rata anuală a inflației în Ungaria a urcat la 5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, existând temerea că așteptările inflaționiste ar putea să se stabilizeze la un nivel peste estimări. Banca Națională a Ungariei a amânat deja, pentru anul următor, data preconizată la care ar urma să își atingă, în mod sustenabil, ținta de inflație de 3%.

Acest context pesimist ar putea să limiteze spațiul de manevră al actualului ministru de Finanțe, Mihaly Varga, după ce va prelua postul de guvernator al Băncii Naționale a Ungariei, începând cu 4 martie. Varga a declarat că va da prioritate stabilității prețurilor în mandatul său de șase ani.

Cei 12 ani petrecuți de Gyorgy Matolcsy la vârful Băncii Naționale a Ungariei au fost marcați de conversia în forinți a creditelor ipotecare în franci elvețieni, precum și de o relaxare agresivă a politicii monetare, care a inclus și utilizarea bilanțului contabil al băncii centrale pentru subvenționarea creditelor către companii. Dacă inițial măsurile lui Gyorgy Matolcsy au fost în linie cu obiectivul premierului Viktor Orban vizând stimularea economiei, cei doi foști aliați s-au despărțit înaintea alegerilor din 2022, când Matolcsy a avertizat că cheltuielile record din timpul campaniei electorale riscă să creeze o criză a cursului de schimb. Decizia ulterioară a Băncii Naționale a Ungariei de a duce dobânda de referință la 18%, cel mai ridicat nivel din UE, și acuzațiile reciproce cu privire la cine este responsabil pentru faptul că Ungaria avea cea mai mare inflație din blocul comunitar, peste 25% la începutul lui 2023, au caracterizat relația dintre guvernatorul MNB și Guvernul Orban.

Cele mai recente știri

To Top