Băncile din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est raportează tendinţe pozitive în cererea şi oferta de împrumuturi, arată un sondaj publicat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). Atât cererea, cât şi oferta de împrumuturi arată îmbunătăţiri după cererea slabă înregistrată începând cu 2022. Potrivit băncilor, profitabilitatea este mai mare în regiune decât pentru toate operaţiunile la nivelul grupului.
”După o perioadă dificilă marcată de condiţii stricte de creditare, băncile din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) raportează o disponibilitate mai mare de a acorda împrumuturi, precum şi o cerere mai mare de împrumuturi atât din partea gospodăriilor, cât şi a întreprinderilor. Cu toate acestea, aşteptările pentru lunile următoare indică o perspectivă uşor mai precaută, care reflectă provocări economice mai extinse”, se menţionează în sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din CESEE în a doua jumătate a anului 2024, efectuat de Banca Europeană de Investiţii (BEI), care arată o revenire a cererii şi ofertei de credite în regiune.
Conform sondajului, s-a înregistrat o creştere a cererii de credite. Aceasta este determinată în primul rând de produsele bancare pentru persoane fizice, în special de credite ipotecare şi de consum. Constatările sugerează redobândirea încrederii consumatorilor în împrumuturi. Pe viitor, băncile se aşteaptă ca şi investiţiile corporative să se consolideze şi să ducă la o creştere a cererii de creditare în următoarele luni.
„Deşi ne simţim încurajaţi de îmbunătăţirea condiţiilor de creditare din ultimele şase luni, este esenţial ca băncile să rămână vigilente în contextul încetinirii economice a unor parteneri comerciali cheie din regiune. Acest sondaj subliniază rezilienţa sectorului bancar din CESEE, dar şi nevoia de planificare strategică, date fiind incertitudinile viitoare”, a declarat Kyriacos Kakouris, vicepreşedinte al BEI.
O schimbare demnă de remarcat este că oferta de creditare a devenit pozitivă pentru prima dată în doi ani. Acest lucru reflectă îmbunătăţirea condiţiilor de creditare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), care de obicei se confruntau cu dificultăţi în obţinerea creditelor. Disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi este un semn promiţător pentru dezvoltarea afacerilor şi pentru investiţii.
Potenţialul pieţei din regiunea CESEE este considerat, în general, semnificativ, majoritatea băncilor care au participat la sondaj evaluându-l drept ridicat, în special în ţări precum Cehia şi România, sau mediu.
Aşadar, perspectiva privind oportunităţile viitoare de dezvoltare din regiune este în general optimistă.
„Perspectiva globală prezintă provocări semnificative, iar regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est nu face excepţie. Cu toate acestea, sectorul bancar rămâne un stâlp de rezistenţă pe măsură ce băncile continuă să-şi desfăşoare eficient activitatea şi, în acelaşi timp, caută oportunităţi de dezvoltare”, a declarat Debora Revoltella, economistă şefă a BEI.
Accesul la finanţare pentru băncile filiale din regiune rămâne solid, depozitele persoanelor fizice fiind un motor major. Băncile se aşteaptă la sprijin continuu atât din partea depozitelor persoanelor fizice, cât şi a celor constituite de persoanele juridice, ceea ce va contribui la un mediu de finanţare favorabil în viitor. Acest acces puternic la finanţare este vital pentru ca băncile să-şi păstreze activităţile de împrumut şi să sprijine creşterea economică în regiune. În plus, calitatea creditelor s-a îmbunătăţit, iar proporţia creditelor neperformante s-a diminuat. Cu toate acestea, există îngrijorări că această tendinţă se poate inversa în următoarele şase luni, motiv pentru care este necesară monitorizarea atentă a calităţii creditelor.
Constatările acestui sondaj vor servi drept resursă importantă pentru bănci pe măsură ce vor naviga prin complexitatea pieţei în lunile următoare.
Sondajul privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est a fost conceput în contextul Iniţiativei Viena 2.0 pentru a monitoriza activităţile bancare transfrontaliere, a înţelege dinamica creditelor şi a avea o mai bună cunoaştere a strategiilor de afaceri şi aşteptărilor cu privire la piaţă ale băncilor care îşi desfăşoară activitatea în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Sondajul este administrat de Banca Europeană de Investiţii.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Aceasta finanţează investiţii care contribuie la obiectivele de politică ale UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială şi teritorială şi sprijină o tranziţie corectă şi rapidă către neutralitatea climatică.
Grupul BEI, care cuprinde şi Fondul European de Investiţii (FEI), a semnat noi finanţări în valoare totală de 88 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte în 2023. Se aşteaptă ca aceste angajamente să mobilizeze circa 320 miliarde euro în investiţii, care să sprijine 400.000 de întreprinderi şi 5,4 milioane de locuri de muncă.
Toate proiectele finanţate de Grupul BEI sunt în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Grupul BEI nu finanţează investiţii în combustibili fosili. ”Suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a mobiliza 1.000 miliarde euro pentru a sprijini investiţiile în durabilitatea climei şi a mediului în deceniul până în 2030, aşa cum ne-am angajat în Foaia de parcurs a băncii privind schimbările climatice. Mai mult de jumătate din finanţările anuale ale Grupului BEI sprijină proiecte care contribuie direct la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, la adaptarea la acestea, precum şi la un mediu mai sănătos”, menţionează banca.
Aproximativ jumătate din finanţările BEI din cadrul Uniunii Europene sunt direcţionate către regiunile de coeziune, în care venitul pe cap de locuitor este mai mic.