Actualitate

BERD: Investițiile în România au crescut anul trecut la 707 milioane de euro, cu un număr record de 44 de proiecte

bani investitii euro
Foto: iStock

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit anul trecut 707 milioane de euro în 44 de proiecte în România, o creștere semnificativă față de suma de 658 de milioane de euro investită în 23 de proiecte în 2023, iar accentul principal a fost pus pe sprijinirea tranziției verzi a țării, se arată într-un comunicat al instituției remis, joi, AGERPRES.

‘Suntem încântați de aceste realizări remarcabile, un semn că, prin prezența sa constantă în România, Banca rămâne un investitor important în economia românească. BERD are mandatul de a sprijini dezvoltarea sectorului privat. În România, ponderea investițiilor în sectorul privat a fost de 83%, mult peste media de 76% a investițiilor destinate sectorului privat din toate regiunile BERD’, a afirmat directorul BERD pentru România, Victoria Zinchuk.

Cooperarea BERD cu companiile private, fondurile de capital, băncile, precum și cu municipalitățile locale a rămas solidă în 2024, se arată în comunicat.

Tranzacțiile din sectorul privat au inclus un acord de partajare a riscului în valoare de 40 de milioane de euro cu Banca Transilvania pentru Omnia Europe SA, lansarea unui program de finanțare de 10 milioane de euro pentru furnizorii locali ai Profi Rom Food SRL, o investiție de capital de 10 milioane de euro în La Cocos, o investiție de capital în AROBS Transilvania Software SA, precum și alte tranzacții de finanțare prin împrumuturi și participații la capital realizate pe parcursul anului.

În sectorul municipal, Banca a contribuit cu 75 de milioane de euro la proiecte regionale. Acestea au inclus cofinanțare alături de UE pentru investiții în apă și canalizare în patru județe (Bacău, Constanța, Iași și Brăila), precum și proiecte de eficiență energetică a clădirilor în Municipiul Craiova, în cadrul Programului BERD Orașe Verzi.

Însă ambiția tot mai mare a României de a implementa programele verzi ale UE, precum Fit for 55 și REPowerEU – care vizează ca 38% din consumul final de energie al țării să provină din surse regenerabile până în 2030 – a deblocat investiții suplimentare semnificative în 2024. BERD sprijină România în atingerea acestui obiectiv, atât prin furnizarea de finanțare pentru investiții verzi viabile, cât și prin oferirea de suport autorităților române pentru implementarea politicilor care susțin o participare mai puternică a sectorului privat în investițiile în energie verde.

În 2024, BERD a finanțat aproape 1GW de capacitate de energie regenerabilă în România. Aceste investiții, în valoare de peste 180 de milioane de euro din fonduri proprii, au mobilizat suplimentar aproape un miliard de euro din finanțări private și publice.

Tranzacțiile din sectorul energetic includ finanțarea de 46 de milioane de euro pentru Parcul Eolian Urleasca, achiziționarea unei participații în compania regională de energie Premier Energy și acordarea a 15 milioane de euro producătorului regional de energie regenerabilă Photon Energy. De asemenea, BERD a finanțat cu 32 de milioane de euro proiectul de energie eoliană onshore Vifor, a alocat echivalentul în lei a 100 de milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și a oferit o finanțare punte pentru construcție de 12,2 milioane de euro companiei Danube Solar Five pentru centrale fotovoltaice din județul Dolj. În plus, BERD a furnizat jumătate dintr-un pachet de finanțare de 110 milioane de euro pentru centralele solare din Iepurești și Ghimpați.

Pentru a aborda volatilitatea prețurilor la energie, BERD a sprijinit elaborarea și implementarea unui program de licitații pentru energie regenerabilă bazat pe Contracte pentru Diferență (CfD), prima licitație pentru până la 1,5GW fiind adjudecată cu succes în 2024. Un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Energiei a fost semnat în decembrie 2024, privind implementarea celei de-a doua licitații CfD pentru surse regenerabile de energie (RES), elaborarea schemelor și licitațiilor de sprijin pentru stocare, precum și implementarea reformelor necesare pentru integrarea capacităților de stocare în piețele de energie.

Finanțarea economiei verzi a reprezentat 74% din volumul total al investițiilor Băncii în România în 2024, depășind procentul de 58% înregistrat la nivelul tuturor regiunilor BERD. Proiectele semnate în 2024 în România sunt estimate să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 750.000 de tone pe an.

Aceste rezultate obținute în România contribuie la un an record pentru BERD la nivel global. Banca activă în Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și regiunea Mediteranei de Sud și Est (SEMED), a înregistrat o creștere a investițiilor totale la 16,6 miliarde de euro în 2024, cu 26% mai mult față de recordul anterior de 13,1 miliarde de euro în 2023.

Cele mai recente știri

To Top