România sprijină strategia Comisiei Europene de a continua dialogul cu Statele Unite pentru a negocia în interesul statelor membre noile tarife comerciale, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
‘La reuniunea Consiliului Afaceri Europene pentru Comerț am susținut poziția României: sprijinim strategia Comisiei Europene de a continua dialogul cu Statele Unite pentru a negocia în interesul României și al statelor membre noile tarife comerciale. Păstrăm abordarea fermă, proporțională și bine calibrată în apărarea intereselor noastre economice. În discuțiile cu Maros Sefcovic, Comisarul european pentru Comerț și Securitate Economică, am reafirmat că SUA rămâne un partener strategic și comercial esențial pentru România și Uniunea Europeană’, a scris ministrul, luni seara, pe pagina sa de Facebook.
Anterior, comisarul european pentru Comerț a arătat că represaliile Uniunii Europene la tarifele la oțel și aluminiu introduse de Administrația Trump vor viza importuri americane cu o valoare mai mică 26 de miliarde de euro, după ce au fost luate în calcul dorințele statelor membre, transmite Reuters.
‘Cu privire la oțel, aluminiu și derivate…vorbim de aproximativ 26 miliarde de euro. Finalizăm lista la noapte…dar pot să vă spun că nu va depăși 26 miliarde de euro, pentru că am ascultat foarte atent ce ne-au spus statele membre’, le-a spus Maros Sefcovic jurnaliștilor.
În conformitate cu tarifele de amploare anunțate de Administrația de la Washington, importurile de oțel, aluminiu și autoturisme din cele 27 de state membre UE vor fi vizate de tarife vamale de 25%.
‘Vrem să ne asigurăm că povara este împărțită în mod echitabil între toate statele membre’, a adăugat Sefcovic.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut o convorbire cu reprezentanții din industria metalelor și ulterior urmează să discute cu reprezentanții industriei auto despre cum va răspunde UE la tarifele americane.
Ursula von der Leyen a anunțat luni că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu Statele Unite pentru a ajunge la un acord în privința taxelor, dar, în același timp, pregătește măsuri pentru a-și apăra interesele. ‘Am oferit taxe ‘zero pentru zero’ pentru bunurile industriale, așa cum am făcut cu succes cu mulți alți parteneri comerciali, pentru că Europa întotdeauna este pregătită pentru un acord bun, așa că îl menținem pe masă. Dar, de asemenea, suntem pregătiți pentru a răspunde cu contramăsuri și a ne apăra interesele’, a spus von der Leyen.
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, s-a reunit la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China.
