Actualitate

Bursa de la Bucureşti, la maximul istoric

Bursa de la Bucureşti, la maximul istoric. Indicele principal BET a închis vineri la 13.801 puncte, plus 18% în acest an. Cu tot cu dividende câştigul este de 23%.

Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat cu 1% în ultima şedinţă a săptămânii, la 13.800 de puncte prin prisma indicelui principal BET, şi a atins astfel un maxim istoric. De la începutul lui 2022 creşterea este de 18% pe fondul euforiei din jurul listării Hidroelectrica în această vară şi în contextul unor anunţuri de dividende ce vor veni în toamnă la Banca Transilvania, Petrom, Fondul Proprietatea.

Un alt factor care a stat la baza creşterii Bursei de la Bucureşti a fost inflaţia în contextul în care profitabilitatea crescută a companiilor din energie, când motorină era 8-9 lei pe litru la pompă, s-a tradus în rezultate financiare mai bune şi deci într-o evaluare mai mare a investitorilor.

Pe 29 septembrie 2023 circa 9,3 mld. lei vor intra în conturile investitorilor Fondului Proprietatea – acţionar vânzător în oferta de listare a Hidroelectrica – sub forma de dividende. Cel mai probabil unii investitorii au început deja achiziţiile având în vedere că o astfel de distribuţie record de cash are potenţialul de a trage în sus bursa.

Spre comparaţie precedentul record istoric atins de BET a fost pe 14 ianuarie 2022 de 13.682 de puncte. De atunci încoace Bursa de Valori a avut moment când a scăzut abrupt din cauza scumpirilor accelerate şi ca urmare a incertitudinilor aduse de războiul din Ucraina.

Vineri seară şi indicele BET-TR, care reflectă preţul acţiunilor şi randamentele dividendelor, a închis la un nivel istoric,  mai mare cu 22% faţă de începutul anului.

Pe de altă parte capitalizarea companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti a atins pe 8 septembrie valoarea de 280 mld. lei.

Vineri acţiunile Băncii Transilvania au urcat cu 1,77%, cele ale FP cu 1,3%, cele ale Petrom cu 1,6%. TTS s-a apreciat cu 3,6%, iar BVB cu 0,4%. Lichiditatea pe acţiuni a fost de 45 mil. lei.​

Cele mai recente știri

To Top