Actualitate

CE: Până la finalul anului vor fi plătite peste 300 de miliarde euro din fondurile Mecanismului de redresare

bani investitii euro
Foto: iStock

Punerea în aplicare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al instrumentului de redresare al UE NextGenerationEU, se accelerează, stimulând continuarea progreselor în materie de reforme şi investiţii în statele membre.

Se preconizează că până la sfârşitul anului 2024 vor fi plătite peste 300 de miliarde de euro din fondurile MRR, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

După cum reiese din al treilea raport anual al Comisiei privind MRR, Executivul comunitar sprijină statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare integrală şi la timp a planurilor naţionale prin simplificarea proceselor şi a îmbunătăţit atât transparenţa, cât şi mecanismele de protecţie a intereselor financiare ale UE.

Cu un buget de 650 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, MRR este un motor esenţial al investiţiilor şi reformelor ambiţioase în toate statele membre, susţinând iniţiative care promovează tranziţia verde şi digitală şi consolidează rezilienţa şi competitivitatea UE.

De la crearea sa, MRR a generat investiţii în valoare de peste 82 de miliarde de euro care sprijină în mod direct întreprinderile. Sunt în curs peste 900 de reforme care vizează reducerea birocraţiei şi accelerarea proceselor operaţionale, de exemplu pentru obţinerea permiselor şi licenţelor, ajutând industria UE să devină mai competitivă. Cu sprijinul MRR, s-au realizat economii la nivelul consumului de energie de 34 de milioane de megawaţi ore, peste 11,8 milioane de persoane au participat la programe de educaţie şi formare, iar 9,8 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecţie împotriva dezastrelor legate de climă.

Comisia, statele membre şi toate părţile interesate relevante, împreună cu Parlamentul European şi Consiliul, au colaborat îndeaproape pentru a obţine aceste rezultate.

Punerea în aplicare şi plăţile în cadrul MRR s-au accelerat după unele întârzieri înregistrate în 2023, legate în mare măsură de invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, de inflaţia ridicată, de constrângerile în materie de aprovizionare şi de necesitatea adoptării capitolelor REPowerEU. Până în prezent, Consiliul a aprobat 26 de astfel de capitole, care oferă fonduri suplimentare pentru punerea în aplicare a unor reforme şi investiţii menite să diversifice aprovizionarea cu energie a UE, să accelereze tranziţia verde şi să sprijine gospodăriile vulnerabile.

Până în prezent, Comisia a primit 69 de cereri de plată din partea a 25 de state membre şi a plătit peste 267 de miliarde de euro, adică peste 40% din finanţarea disponibilă în cadrul MRR. Până la sfârşitul anului, se preconizează că vor fi plătite fonduri în valoare de peste 300 de miliarde de euro din MRR. Raportul prezintă în detaliu numeroase exemple legate de impactul tangibil şi pozitiv al progreselor din domeniul reformelor şi al investiţiilor realizate în cadrul celor şase piloni de politică ai MRR asupra cetăţenilor şi asupra întreprinderilor.

Uniunea a continuat, de asemenea, să mobilizeze cu succes fonduri de pe pieţele de capital pentru a finanţa mecanismul, până în prezent fiind emise obligaţiuni verzi NextGenerationEU în valoare de peste 60,2 miliarde de euro.

Având în vedere caracterul limitat în timp al MRR, toate eforturile ar trebui să se concentreze în continuare pe punerea în aplicare integrală şi în timp util a planurilor până în 2026. Statele membre trebuie să continue să îşi pună în aplicare rapid şi integral planurile de redresare şi rezilienţă, iar Comisia le oferă sprijin activ în aceste eforturi.

În acest context, Comisia a luat măsuri suplimentare în 2024 pentru a sprijini statele membre în punerea în aplicare a MRR. În luna iulie a acestui an, Comisia a prezentat procese simplificate în cadrul orientărilor actualizate destinate statelor membre, cu accent pe modul de revizuire a planurilor, care vor rămâne relevante pentru soluţionarea blocajelor în materie de punere în aplicare. Cerinţele de raportare pentru statele membre au fost, de asemenea, simplificate. Totodată, au fost furnizate clarificări suplimentare cu privire la modalităţile de combinare a MRR cu alte fonduri ale UE pentru a spori sinergiile.

„Comisia depune eforturi pentru un nivel ridicat de claritate şi transparenţă în punerea în aplicare a MRR, chiar şi dincolo de cerinţele legale. De exemplu, raportul include o analiză aprofundată a datelor statelor membre cu privire la cei mai mari 100 de destinatari finali ai finanţării în cadrul MRR. Comisia oferă, de asemenea, pentru transparenţă şi claritate, noi orientări cu privire la concepte-cheie din Regulamentul privind MRR, care sunt prezentate în anexele la raport: clarificarea modului în care Comisia stabileşte când a început o reformă sau o investiţie pentru a asigura eligibilitatea în cadrul MRR, clarificarea a ceea ce Comisia consideră a fi o cheltuială recurentă, interzisă ca regulă generală, şi a criteriilor utilizate pentru a stabili situaţiile în care se justifică o scutire, conceptul de dublă finanţare în contextul MRR şi noţiunea de destinatari finali ai fondurilor MRR”, se menţionează în comunicat.

Protecţia intereselor financiare ale UE reprezintă o prioritate absolută pentru Comisie. Prin urmare, Comisia îşi consolidează în permanenţă cadrul de audit şi control, ţinând seama totodată de recomandările Parlamentului European, ale Consiliului şi ale Curţii de Conturi Europene. În perioada septembrie 2023-august 2024, Comisia a efectuat 17 audituri ex post bazate pe riscuri în legătură cu atingerea satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor. De asemenea, au fost efectuate patru audituri de sistem la nivelul sistemelor naţionale de control. Până la sfârşitul anului 2023, Comisia auditase toate statele membre cel puţin o dată.

Cele mai recente știri

To Top