Printre primele acte normative pe care noul guvern trebuie să le adoptate este celebra Ordonanță „trenuleț” care prevede mai multe măsuri fiscale. Potrivit unui document redactat la nivelul ministerului de Finanțe, care va ajunge pe masa noului Guvern, în OUG sunt prevăzute măsuri precum înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor până la adoptarea unui nou buget, adică acestea nu vor mai fi majorate de la 1 ianuarie.
Întrebat despre această ordonanță, Tanczos Barna, noul ministru al Finanțelor, a explicat că măsurile vor fi discutate în Coaliție, care va decide dacă vor fi păstrate sau nu. „Vom analiza trenulețul în coaliție, să vedem cine ce păreri are. Anul acesta OUG trenuleț trebuie aprobată. Dacă nu pe 27, pe 30 (n.red. decembrie)”, a declarat, luni, ministrul. În privința bugetului, Tanczos a precizat că acesta nu va fi adoptat în acest an.
Ce prevede proiectul de OUG discutat la Ministerul Finanțelor
Potrivit proiectului de OUG discutat în ministerul Finanțelor, și consultat de Antena 3 CNN, se îngheață punctul de pensie la 81 de lei până la noua lege a bugetului pe 2025. Acesta ar fi trebuit majorat potrivit legii de la 1 ianuarie la 91 de lei.
„Prin derogare de la prevederile art. 84 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii în anul 2025 valoarea punctului de referință se stabilește prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei”, se arată în documentul consultat de Antena 3 CNN.
De asemenea, se îngheață salariile la nivelul lunii decembrie, nu se mai acorda bonusuri sau premii și nu se mai plătesc ore suplimentare.
Pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii decembrie 2024.
Numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, se stabileşte de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.
În anul 2025, instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Îngheață rentele viagere pentru sportivi, ajutoarele pt văduvele de război, soț supraviețuitor.
Ciolacu: „Acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate”
În plenul Parlamentului, înaintea votului de învestitură de luni, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate”.
Premierul a recunoscut că „vom avea un an economic dificil”, dar a precizat că guvernul „va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva.”
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a evitat să spună, luni, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului, dacă vor crește sau nu pensiile de la 1 ianuarie. Ministrul Muncii a precizat că e o decizie care va fi luată de Coaliția de guvernare în funcție de „posibilitățile” României în 2025.