Beijingul a declarat joi că nu va impune tarife provizorii coniacului importat din Uniunea Europeană, în pofida faptului că acesta a fost vândut în China sub preţurile pieţei, dând ambelor părţi spaţiu pentru a respira în discuţiile comerciale tensionate, transmite Reuters.
Ministerul Comerţului din China a declarat că a constatat că firmele de distilare europene vindeau brandy pe piaţa sa de consum puternică de 1,4 miliarde la o marjă de dumping cuprinsă între 30,6% şi 39% şi că industria sa internă a fost deteriorată.
”Nu vor fi luate deocamdată măsuri antidumping provizorii în acest caz”, a spus ministerul, lăsând deschisă posibilitatea ca Beijingul să acţioneze în viitor.
Anterior, ministerul a spus că investigaţia ar trebui să se încheie înainte de 5 ianuarie 2025, dar că ar putea fi prelungită ”în circumstanţe speciale”.
China a cercetat cele 27 de state membre ale UE, pentru a respinge propunerea Comisiei Europene de a adopta taxe suplimentare de până la 36,3% la vehiculele electrice de fabricaţie chinezească, într-un vot din octombrie, iar decizia de a nu impune tarife la coniac ar putea fi considerată utilă pentru acest caz.
”Aceasta pare o tactică de negociere din China”, a spus analistul Barclays Laurence Whyatt, aşteptându-se să vadă o legătură între tarifele UE pentru vehiculele electrice chinezeşti şi acţiunea chineză privind importurile de coniac din UE.
”Pot ei să convingă UE să anuleze unele dintre măsurile care au fost impuse?”
Un purtător de cuvânt al Comisiei UE a declarat că evoluţia nu va influenţa decizia sa cu privire la taxarea vehiculelor electrice, descriind cele două investigaţii drept ”căi separate”.
Într-o declaraţie, executivul UE a spus că urmăreşte ancheta ”foarte îndeaproape”, în timp ce evaluarea sa detaliată a arătat că meritele investigaţiei sunt ”îndoielnice”.
”Prin urmare, Comisia va urmări cu atenţie ancheta pentru a se asigura că sunt respectate regulile OMC… şi nu va ezita să ia toate măsurile necesare pentru a apăra exportatorii UE”, se arată în declaraţie.
Franţa a fost văzută ca ţinta anchetei Beijingului pentru brandy, din cauza sprijinului acordat tarifelor la vehiculele electrice produse din China.
De asemenea, 99% din importurile de brandy ale China de anul trecut au fost din Franţa.
Asociaţia franceză a coniacului, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), a declarat că decizia provizorie a Chinei nu a înlăturat îngrijorările sale cu privire la eventualele tarife.
Dacă s-ar impune, taxele ar ”afecta puternic” exporturile de coniac către China, care reprezintă un sfert din exporturile sale, a spus acesta.
”Un întreg sector ar deveni astfel victima colaterală a unui conflict aflat în afara controlului său… Ne aşteptăm ca Franţa şi Uniunea Europeană să negocieze imediat neaplicarea şi abandonarea acestor taxe”, se mai arată în comunicat.
Acţiunile producătorilor francezi de băuturi spirtoase au crescut cu aproximativ 8% după anunţ, deşi ulterior şi-au redus câştigurile, pe măsură ce piaţa a analizat integral declaraţia.
Dacă vor fi implementate, importurile de băuturi Martell, companie care este deţinută de Pernod Ricard, ar putea suporta tarife de import de 30,6%, Hennessey, deţinută de LVMH, 39% şi Remy Martin, care face parte din Remy Cointreau, 38,1%, pe baza unei liste de tarife de dumping per firmă publicată de Ministerul Comerţului din China. Aceasta este mai puţin dură decât tarifele de 50% de care se tem investitorii, potrivit analiştilor Citi.