Actualitate

Ciolacu: Nu vor fi măriri şi modificări de taxe. Reforma fiscală trebuie să creeze un mediu concurenţial

Foto: gov.ro

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi că nu vor fi măriri şi modificări de taxe anul viitor, „lucru convenit în coaliţie”, şi a subliniat necesitatea unei reforme fiscale, care trebuie să creeze un mediu concurenţial „corect”.


„Nu vor fi măriri şi modificări de taxe, lucru convenit deja în coaliţie. Cred că a fost una dintre cele mai aprinse discuţii când am luat măsurile fiscale, acest procent de 1% pe cifra afaceri, care cu certitudine va fi unul pentru anul 2024. Până când nu ne vom asuma reforma fiscală, eu nu exclud niciuna dintre posibilităţi de a avea o cotă unică de 16%, sau de a interveni pe impozitarea progresivă. Marea mea provocare a fost dacă vom lua anumite măsuri pentru anul 2024 sau vom închide anul cu un deficit de aproape 7%, ceea ce automat, în martie, România ar fi intrat într-un blocaj în ceea ce priveşte fondurile europene. Acest lucru cu certitudine s-ar fi întâmplat. Am luat măsuri de a fi reintrodus CASS-ul în sectoare cum este agricultura, în construcţii. Reforma fiscală trebuie să creeze un mediu concurenţial corect. Nu putem sta nici cu companiile de la stat pe pierderi, de 30 de ani, şi deja trebuie aduşi bani, an de an, pentru a susţine aceste companii de stat, dar nici nu cred că ne putem să ne uităm la companii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, au cifre de afaceri de sute de milioane de euro, dar an de an, de 10 – 15 ani, sunt pe pierderi (…). O reformă fiscală cere şi un dialog cu mediul de afaceri, dar şi cu cifrele avute de la Ministerul de Finanţe”, a afirmat Ciolacu, la Forumul „Dezvoltăm România”.

El a adăugat că digitalizarea ANAF a devenit o prioritate clară.

„Marea problemă a României, din punctul meu de vedere, este că (…) a devenit prioritate clară digitalizarea ANAF-ului. Şi astăzi, în şedinţa de Guvern, va exista o informare în ceea ce priveşte stadiul şi cu termene asumate de implementare a digitalizării ANAF-ului (…). În acest moment, nu avem informaţia în timp real, de aceea şi deciziile, câteodată, durează o săptămână – două, o lună de zile, până avem cifrele de a vedea întreg tabloul”, a punctat Ciolacu.

Cele mai recente știri

To Top