Perturbaţii uriaşe vor zgudui piaţa mondială a muncii în următorii cinci ani, pe măsură ce economia mondială va slăbi şi companiile vor stimula adoptarea de tehnologii precum inteligenţa artificială şi robotica.
Această constatare vine de la Forumul Economic Mondial, care a publicat duminică un raport bazat pe sondaje efectuate la peste 800 de companii. 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate de ultimul val de automatizare, susţine Goldman Sachs, potrivit CNN.
Forumul Economic Mondial care găzduieşte o reuniune a liderilor mondiali în Davos, Elveţia, în fiecare an, a constatat că angajatorii se aşteaptă să creeze 69 de milioane de noi locuri de muncă până în 2027, dar să elimine 83 de milioane de posturi.
Acest lucru va duce la o pierdere netă de 14 milioane de locuri de muncă, echivalentul a 2%.
Mulţi factori vor alimenta fluctuaţia pieţei muncii în acea perioadă. Trecerea la sisteme de energie regenerabilă va fi un motor puternic pentru generarea de locuri de muncă, în timp ce creşterea economică mai lentă şi inflaţia ridicată vor genera pierderi.
Graba de a implementa inteligenţa artificială, între timp, va servi atât ca forţă pozitivă, cât şi ca forţă negativă.
Companiile vor avea nevoie de noi lucrători care să le ajute să implementeze şi să gestioneze instrumentele cu inteligenţă artificială. Se estimează că angajarea analiştilor de date şi a oamenilor de ştiinţă, a specialiştilor în învăţarea automată şi a experţilor în securitate cibernetică va creşte cu 30% în medie până în 2027, potrivit Forumului Economic Global.