Calea ferată are un rol esențial în dezvoltarea la nivel european a unui sistem de transport ecologic, eficient și accesibil. Beneficiile sectorului feroviar sunt însă limitate de acoperirea geografică redusă, așa că acesta trebuie privit ca un instrument într-un set mult mai larg de soluții pentru obținerea un transport cu emisii zero.
Transportul feroviar mai ieftin și simplificarea rezervării călătoriilor transfrontaliere și multimodale sunt esențiale pentru ca cetățenii să treacă de la transportul aerian și rutier la transportul feroviar.
Potrivit unei analize realizate de către Federaţia Europeană pentru Transport şi Mediu (T&E), decarbonizarea sectorului transporturilor nu poate fi realizată fără a se asigura că soluțiile de transport curate sunt accesibile tuturor. Transportul feroviar (ca toate mijloacele de transport în comun) joacă un rol cheie în asigurarea mobilității de bază și la prețuri accesibile persoanelor care nu își pot permite moduri de transport individuale. Dar astăzi, calea ferată poate fi foarte scumpă. Este adesea o barieră pentru familiile care doresc să treacă de la drum la calea ferată și pentru călătorii care doresc să opteze mai degrabă pentru călătoriile cu trenul decât cu avionul. „Greenpeace a analizat recent 112 conexiuni din Europa și a constatat că biletele de tren sunt în medie de două ori mai scumpe decât biletele de avion”, arată T&E. Există însă o preocupare la nivel UE de a găsi soluții pentru reducerea prețului transportului feroviar. În Spania și Germania (Germania a introdus recent un bilet lunar de 49 EUR care oferă acces nelimitat la rețeaua feroviară locală și regională a țării), ambele guverne au decis să subvenționeze puternic transportul regional și local, permițând cetățenilor să treacă de la călătoria pe șosea la cea feroviară. De asemenea, în Belgia, guvernul a decis să suporte costul taxelor de acces la calea ferată și a energiei pentru trenurile de noapte.
În acest context, T&E solicită UE și statelor membre să scadă taxele feroviare și TVA-ul pentru a face calea ferată mai ieftină. Acest lucru nu numai că va scădea prețul, făcând călătoriile feroviare mai accesibile pentru o gamă mai largă de cetățeni, dar va reduce și costurile de exploatare, permițând atât operatorilor feroviari actuali, cât și noilor operatori feroviari să lanseze noi servicii feroviare.
În 2023, T&E și Asociația Back on Track au constatat că stabilirea unei cote de 0% pentru TVA pe rutele de noapte transfrontaliere și reducerea taxelor de acces la cale (TAC) pot reduce prețurile biletelor pentru trenurile de noapte cu procente cuprinse între 3% și 48%, în funcție de profilul pasagerului.
Regulament digital unic pentru bilete
În 2025, Comisia Europeană va propune un regulament digital unic privind rezervarea și eliberarea biletelor. Acest regulament trebuie să permită consumatorilor să combine fără probleme biletele de la diferiți operatori feroviari într-o singură rezervare. Un obstacol major în calea călătoriilor feroviare transfrontaliere este lipsa informațiilor despre bilete partajate de operatorii feroviari cu platformele de rezervare, forțând consumatorii să facă rezervări multiple și împovărătoare.
Potrivit T&E, UE ar trebui să solicite tuturor operatorilor feroviari să permită în mod echitabil platformelor independente de rezervare să-și vândă biletele. Acest lucru ar facilita călătoriile internaționale pe calea ferată pentru cetățeni și ar ajuta companiile feroviare să optimizeze gradul de ocupare a trenurilor. Pe de altă parte, infrastructura este un factor cheie în asigurarea competitivitășii serviciilor feroviare. Persista diferențe semnificative între țările UE, multe dintre ele bazându-se pe linii feroviare învechite și nefiabile, care nu pot suporta trenuri rapide sau frecvente. Bugetul UE rămâne o mică parte din finanțarea necesară pentru transportul feroviar, dar este de mare importanță pentru conexiunile transfrontaliere și statele membre în cadrul de coeziune.
T&E lucrează pentru a prioritiza acele investiții care aduc cele mai bune beneficii interoperabilității. „Facem, de asemenea, eforturi pentru o implementare eficientă a regulamentului TEN-T. Interesele naționale au dominat prea mult timp investițiile în infrastructura feroviară. Este timpul pentru o abordare europeană mai puternică, care să conducă la un adevărat spațiu european unic. Considerăm că prioritatea ar trebui să fie concentrarea pe întreținere, digitalizare și upgrade-uri specifice. Implementarea ]n special a sistemului ERTMS necesită o concentrare mai puternică pentru a stimula serviciile internaționale și pentru a crește calitatea și capacitatea infrastructurii”, arată T&E.
Mersul trenurilor în România
Rețeaua feroviară din România are aproximativ 11.000 km de cale ferată, dar cea mai mare parte este într-o stare precară. Dacă viteza medie impusă de normativele europene pentru transportul călătorilor este de 160 km/h, trenurile românești abia ating o viteză medie de 55 km/h. La transport de marfă situația este și mai gravă, aici viteza medie fiind de numai 16 km/h. La viteza actuală cu care se reabilitează calea ferată, transportul feroviar nu va ajunge niciodată o alternativă fiabilă pentru transportul românilor. Nici în ceea ce privește starea parcului rulant situația nu este mai bună, dar aici există speranțe pentru îmbunătățirea situației după ce Autoritatea pentru Reformă Feroviară are în derularea un amplu program de achiziționare de trenuri și locomotive, precum și de modernizare a unora vechi.
Trenurile de noapte, soluție fezabilă
Trenurile de noapte europene revin încet în Europa. Ele sunt una dintre soluțiile pentru a transfera pasagerii de la avion la feroviar. Cu toate acestea, modelul de afaceri cu trenul de noapte suferă de dezavantaje structurale și de multe reglementări în comparație cu avioanele. Drept urmare, este adesea mai costisitor pentru pasageri să călătorească cu trenul pe aceeași distanță, în ciuda impactului scăzut al emisiilor de carbon.
