Europa întâmpină un nou val de turiști gata să cheltuiască sume importante în țările pe care le vizitează. Este vorba despre alte țări decât România.
Străinii care vizitează țara noastră și-au planificat pentru cheltuieli sume chiar mai mici decât cele dinaintea pandemiei, arată un reportaj Antena 3 CNN.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, vizitatorii țărilor de pe continent vor cheltui 800 de miliarde de euro anul acesta. Este o sumă record, comparativ cu anii anteriori.
Spania, Grecia, Italia și Franța, creșteri de 16% – 25% la veniturile din turism. În România, veniturile din turism scad
„Pentru unele țări, există creșteri spectaculoase atunci când vine vorba despre sumele cheltuite de turiști. De exemplu, în Grecia și Spania există o creștere de 25 la sută față de 2019. În Italia, veniturile au crescut cu 20%, iar în Franța, cu 16%. La acest capitol, România este pe minus: vizitatorii cheltuie mai puțin față de perioada dinaintea pandemiei”, a relatat Ioana Ciobanu, corespondent Antena 3 CNN.
„Să vorbim de scăderi in România, e exact ce nu trebuie. Au crescut preturile și în România. Totuși, avem scăderi de venituri. Gândiți-vă cât de rău stăm din punct de vedere al numărului de turiști”, spune Răzvan Pascu, consultant în turism.
Țările care atrag acum turiști au investit în perioada pandemiei în promovare și infrastructură. România a rămas cu aceleași gări, aeroporturi și drumuri blocate, spun experții în turism. Ar fi necesari minimum cinci ani pentru a perfecționa turismul, adaugă ei.
Analist economic: „Bulgarii au investit în turism și au ținut prețurile jos. La noi, te costă mai mult decât în Grecia și Spania”
„Putem lua exemplul Bulgariei. 20 la suta din PIB vine din turism. Ce au făcut acei oameni? Hoteluri si distracții. În plus, au ținut preturile în frâu. La noi sunt preturi mai mari decât în Grecia și Spania”, avertizează consultantul economic Adrian Negrescu.
Și turiștii autohtoni se plâng că prețurile din stațiunile românești sunt mai mari decât în străinătate.
„Stațiunea nu prea e ok, la banii pe care ii dam pe bilet”, spun unii dintre ei.
Jurnaliștii Antena3 CNN au încercat să afle chiar de la ministrul turismului motivele acestui declin în veniturile atrase de acest sector, dar nu au primit un răspuns până la momentul difuzării acestui material.