Proiectul Ordonanţei de urgenţă privind transpunerea Directivei NIS2 în legislaţia naţională se află în faza finală de aprobare, după obţinerea a 20 de avize de la instituţiile implicate, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
„Directiva NIS2 urmăreşte să asigure un nivel ridicat de securitate cibernetică în întreaga UE. Aceasta vizează entităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoare critice precum serviciile publice de comunicaţii electronice, gestionarea serviciilor TIC, serviciile digitale, gestionarea apelor reziduale şi a deşeurilor, spaţiul, sănătatea, energia, transportul, fabricarea produselor critice, serviciile poştale şi de curierat şi administraţia publică. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), în calitate de iniţiator al actului normativ de transpunere, a elaborat, cu implicarea şi sprijinul direct al unui mare număr de experţi din instituţii publice şi mediul privat, un proiect legislativ care a fost supus în luna august procesului de transparenţă decizională. În prezent, după obţinerea a 20 de avize de la instituţiile implicate, se află într-o fază finală de aprobare proiectul Ordonanţei de urgenţă privind instituirea unui cadru pentru securitatea cibernetică a reţelelor şi sistemelor informatice din spaţiul cibernetic naţional civil”, precizează Directoratul.
Joi, 28 noiembrie, Comisia Europeană (CE) notificat România cu privire la decizia de a iniţia procedura privind încălcarea dreptului comunitar prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere către 23 de state membre (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Cipru, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia) pentru transpunerea incompletă a Directivei NIS2 (Directiva 2022/2555).
Termenul de transpunere a Directivei NIS2 în legislaţia naţională a fost 17 octombrie 2024.
Sur