Actualitate

Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea însă rata de ocupare a crescut

comisia europeana
Foto: iStock

Economia zonei euro s-a contractat uşor în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce creşte şansele unei recesiuni tehnice dacă performanţele din trimestrul patru vor fi la fel de slabe, dar cu toate acestea rata de ocupare a forţei de muncă a continuat să crească, transmite Reuters.

Eurostat a confirmat marţi o estimare anterioară conform căreia Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023, comparativ cu trimestrul precedent. Contracţia din trimestrul al treilea vine după un avans de 0,1% în trimestrul al doilea.

Însă spre deosebire de evoluţiile normale înregistrate atunci când o economie încetineşte, rata de ocupare a forţei de muncă din zona euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi cu 1,4% în ritm anual.

Contracţia economică este rezultatul inflaţiei ridicate şi dobânzilor record din zona euro. Potrivit datelor Eurostat, creşterile economice trimestriale înregistrate în Franţa (0,1%), Spania (0,3%) şi Belgia (0,5%) nu au putut contracara scăderea cu 0,1% a PIB-ului Germaniei, stagnarea economiei Italiei şi contracţiile înregistrate în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia şi Lituania.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, datele Eurostat arată că economia blocului comunitar a stagnat în trimestrul al treilea, la fel ca în trimestrul al doilea. Însă rata de ocupare a forţei de muncă din UE a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi cu 1,3% în ritm anual.

În cazul României, datele Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, şi un salt de 2,1% în ritm anual. În ambele cazuri este vorba de o performanţă mai slabă decât în trimestrul al doilea, când PIB-ul a crescut cu 1,3% comparativ cu trimestrul precedent şi cu 2,6% în ritm anual. În rândul statelor membre UE, doar Letonia şi Belgia au înregistrat în trimestrul al treilea o creştere economică superioară României.

Zilele trecute, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, avertiza că este posibil ca economia zonei euro să se contracte uşor, sau în cel mai bun caz să stagneze, în ultimul trimestru al acestui an, după ce datele statistice pentru luna octombrie au arătat că cererea continuă să se reducă în sectorul important al serviciilor.

Cele mai recente știri

To Top