Income Magazine împreună cu Antena 3 CNN au lansat la sfârșitul săptămânii trecute un nou proiect editorial dedicat comunității de afaceri din România. Subiectul primei ediții a fost „Energia verde – sustenabilitate și securitate energetică. Soluţii de evitare a crizelor„. Prezentările, dezbaterile și schimburile de informații au oferit o perspectivă completă asupra acestui subiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a României.
Prezent la dezbateri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că România își va depăși ținta de energie verde asumată, având în vedere interesul foarte mare al investitorilor.
“În Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice ne-am asumat să ajungem până în 2030 la 30,7% energie verde din consumul final. Acest procent am anunțat deja că vrem să-l creștem la 34%. Așa cum văd lucrurile că merg, și acest procent va fi depășit”, a spus ministrul.
Se semnează proiecte de 3 GW
Prin PNRR s-au depus deja proiecte pe zona de energie regenerabilă, iar la începutul lunii aprilie va fi anunțată semnarea primelor proiecte care vor însuma o putere instalată de 3 GW. Ele vor urma să fie puse în funcțiune până în 2026, în condițiile în care ținta era instalarea a 960 MW. Ministrul Energiei s-a arătat foarte optimist, afirmând că până în 2030 țara noastră va pune în funcțiune o capacitate regenerabilă de 7 GW, asta fără a lua în calcul energia eoliană offshore. Ajungând la acest aspect, Virgil Popescu a mai spus că până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare România va avea și o lege a energiei eoliene offshore. Acest lucru va permite instalarea turbinelor în Marea Neagră, o zonă cu foarte mare potențial energetic.
Întărirea capacității de transport a energiei
Creșterea puternică a capacităților instalate va necesita dezvoltarea și întărirea sistemului național de transport a energiei electrice. În acest context, se are în vedere, printre altele, instalarea unui cablu în curent continuu care va transporta energia de la est la vest pe traseul conductei de gaze Tuzla-Podișor și apoi urmând traseul gazoductului BRUA. Pe acest culoar exproprierile sunt deja făcute, fapt ce va urgenta realizarea investiției pe care o pregătește compania Transelectrica.
Interes major din partea investitorilor
Faptul că există un foarte mare interes din partea investitorilor pe zona energiei regenerabile a fost subliniat și de Adrian Borotea, vicepreședinte Asociației Române a Energiei Eoliene.
“Dacă e să comparăm cu anul trecut, lucrurile s-au îmbunătățit în sensul că avem acest plan integrat, știm că ținta trebuie să crească la 34%. Există acea certitudine pentru investițiile noi, care a fost păstrată în sensul că ele nu vor fi supuse suprataxării”, a subliniat Adrian Borotea.
1000 MW avizați la instalare
Potrivit datelor comunicate de președintele ANRE, Dumitru Chiriță, anul acest a fost autorizată instalarea a 1000 MW și autoritatea mai are în lucru cereri care implică încă 400 MW. Pentru a asigura operaționalizarea acestei capacități cât mai repede autoritățile au în vedere simplificarea schemei de autorizare.
“Sunt mai multe idei, ele vor fi puse pe tapet luna viitoare și vor fi analizate împreună cu alte instituții. Ideea este că trebuie scurtate termenele pentru autorizarea investițiilor, astfel încât să ne putem încadra în termenele foarte scurte pe care le avem la dispoziție pentru realizarea lor”, a subliniat la rândul său Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.