Actualitate

Eurogrupul va analiza impactul primelor decizii ale lui Trump asupra economiei europene

Foto: iStock

Miniștrii Economiei și Finanțelor din zona euro (Eurogrup) vor discuta luni despre impactul pe care recentele decizii ale administrației Trump l-ar putea avea asupra economiei zonei euro, în ceea ce va fi și prima lor întâlnire după anunțul că Bruxelles-ul va propune suspendarea regulilor fiscale pentru a permite majorarea cheltuielilor pentru apărare, transmite EFE.

Dezbaterea cu privire la deciziile autorităților americane va fi încadrată în cadrul tradiționalei revizuiri a perspectivelor macroeconomice pentru zona euro, care este marcată de o creștere modestă în ultimul trimestru al anului trecut și de riscurile la adresa inflației care decurg tocmai din incertitudinea generată de politica președintelui SUA.

‘Mă aștept ca aceasta să fie o parte importantă a discuției: cum să citesc acțiunile și anunțurile SUA, care ar putea fi impactul asupra zonei euro și ce ar putea implica în ceea ce privește un răspuns politic’, a spus un înalt oficial european înaintea întâlnirii.

Administrația președintelui Donald Trump a anunțat că va impune tarife ‘reciproce’ țărilor care impozitează produsele americane nu numai cu tarife, ci și cu taxe (cum este cazul TVA în UE), că va supune toate importurile de oțel și aluminiu la tarife și că se va retrage din acordul global privind o taxă minimă pentru multinaționale, pe care Bruxelles l-a adoptat deja.

Comisia Europeană a anunțat că va da un răspuns ‘ferm’ și ‘proporționat’ tarifelor pe care le consideră ‘nedrepte’, dar atât instituția, cât și statele membre insistă că este necesar să se cunoască modul în care se vor desfășura aceste acțiuni pentru a le măsura efectele și a ajunge la un acord asupra răspunsului.

În paralel, reuniunea de luni a Eurogrupului se va concentra și pe problema creșterii cheltuielilor pentru apărare ca urmare a presiunii exercitate de Trump asupra aliaților europeni NATO pentru a-și crește cheltuielile până la 5%, cu mult peste ținta actuală de 2%.

Aceasta mai ales după ce, vineri, președintele Executivului european, Ursula von der Leyen, a anunțat că va propune activarea clauzei de evitare a regulilor fiscale pentru a oferi ‘spațiu fiscal suplimentar’ țărilor europene, astfel încât acestea să investească ‘substanțial’ mai mult în apărare. Această măsură permite guvernelor să încalce limitele de deficit și datorii stabilite de reguli în cazul unei crize, fără a fi expuse la sancțiuni și a fost deja folosită în urma pandemiei și a războiului din Ucraina.

Dincolo de aceste aspecte, Eurogrupul va analiza și ultimii pași ai Bulgariei către aderarea la zona euro precum și programul de lucru al forumului pentru 2025.

Cele mai recente știri

To Top