Tehnologie

Foxconn a obţinut venituri record în trimestrul al patrulea, datorită cererii puternice pentru servere destinate AI

inteligenta artificiala
Foto: iStock

Foxconn, cel mai mare producător mondial de electronice pe bază de contract, a depăşit aşteptările şi a raportat cele mai mari venituri trimestriale din istoria sa, datorită cererii ridicate pentru servere destinate inteligenţei artificiale (AI), transmite Reuters.

Veniturile pentru trimestrul al patrulea au crescut cu 15,2%, ajungând la 2,13 trilioane de dolari taiwanezi (64,72 miliarde de dolari), potrivit unui comunicat emis de companie duminică. Acest rezultat a depăşit estimarea SmartEstimate LSEG, care prognoza venituri de 2,1 trilioane de dolari taiwanezi.

Foxconn, principalul producător de iPhone-uri pentru Apple, a raportat o creştere puternică la divizia sa de produse cloud şi de reţea, datorată cererii puternice pentru servere destinate AI. Printre clienţii săi se numără Nvidia, lider în producţia de cipuri pentru AI.

Pentru electronicele inteligente de consum, care includ iPhone-urile, compania a înregistrat o creştere ”aproximativ stabilă” faţă de anul precedent.

Veniturile totale pentru luna decembrie 2024 au atins 654,8 miliarde de dolari taiwanezi, în creştere cu 42,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, marcând al doilea cel mai ridicat nivel pentru această lună.

Perspective pentru 2025

Foxconn a declarat că în primul trimestru al anului 2025 operaţiunile generale vor intra în mod tradiţional în ”sezonul scăzut”, dar performanţele vor fi similare cu media ultimilor cinci ani. Totuşi, în comparaţie cu anul precedent, compania se aşteaptă la o creştere semnificativă.

Acţiunile Foxconn au crescut cu 76% în 2024, depăşind semnificativ creşterea de 28,5% a pieţei mai largi din Taiwan.

SAN FRANCISCO Tarifele comerciale, un subiect fierbinte la CES 2025 din Las Vegas

Giganţii auto şi ai tehnologiei care îşi vor prezenta inovaţiile la târgul CES 2025 din Las Vegas, între 7 şi 10 ianuarie, se vor confrunta cu o serie de întrebări legate de tarifele comerciale, un subiect neobişnuit pentru acest eveniment orientat în mod tradiţional spre consumatori, relatează Reuters.

Această ediţie a CES are loc la câteva zile înainte de inaugurarea preşedintelui ales Donald Trump, care a promis tarife ridicate pentru importurile din Canada, Mexic, China şi alţi parteneri comerciali ai SUA. Propunerile au generat îngrijorări legate de creşterea costurilor pentru companii şi consumatori.

Impactul tarifelor asupra industriei auto şi tehnologice

Honda, care exportă 80% din producţia sa din Mexic către SUA, a avertizat că ar putea fi nevoită să îşi schimbe structura de producţie dacă tarifele vor deveni permanente.

Potrivit estimărilor Edmunds, aproape jumătate din maşinile noi vândute în SUA, precum şi o parte semnificativă a componentelor pentru restul vehiculelor, sunt produse în alte ţări.

Un raport al S&P Global estimează că producătorii auto europeni şi americani ar putea pierde până la 17% din profiturile lor anuale dacă SUA vor impune tarife pe importurile din Europa, Mexic şi Canada.

Felix Stellmaszek, director global pentru sectorul auto şi mobilitate la Boston Consulting Group, a declarat că mulţi furnizori, deja afectaţi de cererea slabă pentru vehicule electrice, se confruntă cu marje de profit extrem de reduse.

”Planificarea scenariilor este în mod hiperactiv,” a spus el, subliniind provocările legate de lanţurile de aprovizionare şi lipsa de forţă de muncă.

CES 2025, cunoscut anterior ca Consumer Electronics Show, este locul de debut pentru noi tehnologii, inclusiv sisteme auto inteligente, tehnologie de conducere autonomă şi soluţii AI pentru siguranţa şi confortul vehiculelor.

Jensen Huang, CEO Nvidia, va susţine un discurs principal, iar între alţi vorbitori importanţi se află Ed Bastian, CEO Delta Air Lines, Martin Lundstedt, CEO Volvo Group, Yuki Kusumi, CEO Panasonic şi Linda Yaccarino, CEO X Corp.

Strategii pentru reducerea costurilor, schimbarea furnizorilor şi mutarea producţiei în SUA vor domina discuţiile la CES.

Deborah Weinswig, CEO Coresight Research, a declarat că tarifele sunt un subiect prezent în aproape toate conversaţiile premergătoare târgului: ”Cum vor colabora companiile pentru a atenua creşterea costurilor? Poate tehnologia să ofere soluţii? Există încă multe necunoscute?”

 

Cele mai recente știri

To Top