Gabriel Stanciu, Director General pentru România, Bulgaria și Republica Moldova ALSTOM, a vorbit în cadrul conferinței RO 3.0 ”HUMAN REVOLUTION 2025, provocări și soluții pentru piața muncii din România” despre provocările anului 2025 în privința forței de muncă în domeniul transportului feroviar. „Anul acesta e prima dată când sectorul privat angajează mai mult decât sectorul de stat, care e cunoscut că utilizează foarte multă forță de muncă”, spune reprezentantul ALSTOM.
Eu vin din calea ferată, un domeniu clasic la prima vedere însă impactul tehnologiei în ultimii 20 de ani e covârșitor. Anul acesta e prima dată când sectorul privat angajează mai mult decât sectorul de stat, care e cunoscut că utilizează foarte multă forță de muncă. Asociația industriei feroviare trece de 40.000 de mii de oameni în timp ce sectorul public a rămas un pic sub această cifră. Avem investiții foarte mari în domeniu – coridorul paneuropean Rin-Dunăre, de la Constanța la Rotterdam, și la fel echipăm operatorii cu material rulant nou. Aceste tipuri de proiecte degajă investiții de peste două miliarde de euro.
Noi avem deficit în calea ferată de mii de angajați. La ALSTOM din 2019 până azi ne-am înmulțit de patru ori și încă avem deficit. Angajăm circa 200 de ingineri pe an – suntem unul dintre pionierii învățământului dual. Nu căutăm oameni foarte calificați, căutăm interpretarea modernă a omului “multilateral dezvoltat”. Oameni care să fie curioși și să înțeleagă cum e cu sculele digitale. Odată cu această revoluție adusă de AI trebuie să știi ce să întrebi un model de AI decât să faci cu mâna ta.
Concurentul nostru azi nu mai e firma care face același lucru ci probabil o filială a unei multinaționale care face inginerie în India. La asta trebuie să ne gândim când facem proiecții de viitor. Lumea s-a schimbat, noi ca manageri și sectorul public trebuie să reconturăm ce știam până acum. Mă bucur că există preocupări, conștienta situației actuale, nu mai căutăm un anumit tip de profil ci încercăm să conturăm unul care să fie multitasking, astfel încât împreună să putem reuși.
Cred că viitorul acestei țări constă în a vinde inginerie nu de a face producție de dragul producției. Cred că pe lângă ideile și preocupările de reindustrializare trebuie să asigurăm cadrul propice pentru servicii de inginerie înalt calificată.
