Yiannis Paraschis, preşedintele Confederaţiei turistice elene (SETE) şi directorul general al Aeroportului Internaţional Atena, a previzionat că 2024 va fi „un an decisiv” pentru turismul elen, deşi a avertizat că expansiunea sectorului nu se dobândeşte o dată pentru totdeauna, informează publicaţia Ekathimerini.
În cadrul conferinţei desfăşurată miercuri „Reimaginaţi-vă turismul în Grecia”, Paraschis a scos în evidenţă că sunt necesare măsuri de protejare a competitivităţii acestui sector.
„Este clar un semnal de alarmă că tendinţele se schimbă”, a răspuns el când a fost întrebat de scăderea veniturilor din turism în iulie, comparativ cu perioada similară din 2023. Este posibil ca turismul estival să nu mai fie atât de popular ca în trecut, din cauza supra-aglomerării şi a temperaturilor ridicate.
„Dar de asemenea arată, mai ales după pandemie, că expansiunea sectorului nu se dobândeşte o dată pentru totdeauna, şi nu există garanţii că fiecare an va fi mai bun. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce eu numesc „raport cost/eficienţă” în turismul elen, şi competitivitatea în ansamblu a ofertelor noastre”, a adăugat oficialul.
Acesta consideră că „2024 va fi un an decisiv” pentru turism, cu majorarea sosirilor şi a veniturilor. Totuşi, nu există garanţii că tendinţa va continua „în 2025 şi dincolo de acest an”.
Spre deosebire de restul Europei, Grecia a avut un boom pe segmentul turismului după pandemie, ceea ce pune presiune pe infrastructură, a explicat Paraschis.
„Europa se luptă cu redresarea anul acesta şi speră să ajungă la nivelul traficului turistic din 2019. În Grecia, suntem cu aproximativ 25% peste acest nivel, ceea ce a creat presiune pe diverse sisteme. Există clar o concentrate în multe zone unde infrastructura nu face faţă, şi trebuie să facem investiţii”, a avertizat oficialul.
Acesta a subliniat că SETE a cerut măsuri specifice în zonele vizate pentru atenuarea presiunilor şi protejarea zonelor turistice.
Luna trecută, ministrul elen al Turismului, Olga Kefalogianni, estima că veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 miliarde de dolari).
În 2023, Grecia a înregistrat venituri din turism de 20,6 de miliarde de euro iar datele de până acum indică că 2024 va fi un alt an bun pentru turism, a declarat oficialul elen. Aceasta a adăugat: „Grecia este în top 10 al celor mai populare destinaţii turistice din lume. Putem fi încrezători că veniturile ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro”.
Turismul este unul din motoarele principale ale economiei elene dar ţara se confruntă cu un deficit de locuinţe. Acest deficit a determinat autorităţile să anunţe luna trecută că vor oferi scutiri de taxe timp de trei ani acelor proprietari de locuinţe care îşi convertesc contractele de închiriere pe termen scurt în contract pe termen lung, în ideea de a contracara închirierea de locuinţe în scop turistic şi a răspunde de lipsa spaţiilor de locuit.
Boom-ul închirierilor de locuinţe pe termen scurt a forţat edilii din unele dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, precum Insulele Canare din Spania, Berlin şi Florenţa, să introducă restricţii cu privire la astfel de închirieri pe termen scurt.
Ca multe alte populare destinaţii turistice europene, Grecia caută să găsească un echilibru între o industrie profitabilă, stimulată de platformele online, cum ar fi Airbnb, cu necesităţile localnicilor, afectaţi de lipsa locuinţelor.
O taxă zilnică pentru închirierile pe termen scurt, care ajută ţara să facă faţă impactului dezastrelor naturale, va fi majorată de la 1,5 euro la opt euro, în perioada aprilie-octombrie, a anunţat ministrul de Finanţe Kostis Hatzidakis. Pentru lunile de iarnă taxa va creşte de la 0,5 euro la doi euro.
În septembrie, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunţat că Grecia le va percepe o taxă de 20 de euro pasagerilor navelor de croazieră care fac escală pe celebrele insule Mykonos şi Santorini, în timpul verii. Taxa va intra în vigoare anul viitor, a precizat luni Kefalogianni.