Actualitate

Hanga, BVB: Statul român este, probabil, cel mai mare investitor pe care îl avem în acest moment la Bursă

Aproximativ 40% din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat ale Ministerului de Finanţe, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga.

„40% din activitatea pe piaţa primară derulată la Bursă au reprezentat-o emisiunile de titluri de stat ale Ministerului de Finanţe. Dacă adăugăm la aceasta şi faptul că cele mai mari companii, de exemplu, din energie, deţinute de statul român, sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, putem spune că statul român este, probabil, cel mai mare investitor pe care îl avem în acest moment la Bursă”, a spus Radu Hanga, cu ocazia listării celei de-a XIII-a emisiuni de titluri de stat Fidelis a Ministerului Finanţelor.

El a făcut referire la un pachet de cinci emisiuni atât în lei, cât şi în valută (euro).

„Valoarea pe care am atras-o astăzi (luni, n.r.), împreună cu consorţiul de intermediere, se apropie de 300 de milioane de euro. Dacă ne uităm dincolo de emisiunea aceasta, anul acesta am listat până acum 15 emisiuni de titluri de stat în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro. Dacă ne uităm la valoarea cumulată, începând cu 2020, 4,5 miliarde de euro au fost ridicate de către statul român utilizând platforma Bursei de Valori Bucureşti şi accesând, în principal, bazinul de resurse pe care îl avem disponibil aici, pe piaţa locală”, a mai spus Hanga.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a subliniat că alternativa pieţei de capital, alături de piaţa bancară, rămâne una extrem de serioasă pentru dezvoltarea economică a României.

„Credem în continuare că există o perspectivă foarte bună pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea Bursei de Valori. Ne dorim să avem cât mai multe companii care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti, pentru că atunci când o companie este listată la bursă, este ca şi când companiile noastre de stat sunt publice, acele companii au activitatea transparentă şi indicatorii de performanţă economică mult mai monitorizaţi şi mult mai bine fundamentaţi pentru o dezvoltare sustenabilă pe termen mediu şi lung”, a explicat ministrul.

În opinia sa, dezvoltarea pe termen lung a Bursei de Valori Bucureşti trebuie sprijinită prin politica fiscală.

„Cred în parteneriatul nostru, mai ales că aţi văzut că în legea deficitului bugetar şi a sustenabilităţii financiare a României aţi rămas cu aceeaşi politică fiscală privind impunerea veniturilor obţinute pe piaţa de capital. A fost o sarcină destul de grea pentru Guvernul României, dar am fost conştienţi că, în continuare, piaţa de capital trebuie să fie susţinută pentru ca atragerile de fonduri, indiferent de unde provin, să poată să aibă aceeaşi dinamică a dezvoltării şi aceeaşi dinamică pentru ceea ce înseamnă piaţa de capital – şi, în acest fel, să putem sprijini dezvoltarea pe termen lung a Bursei de Valori Bucureşti, prin politica fiscală”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor (MF) a atras 534,8 milioane lei şi, respectiv, 191,3 milioane euro (valori însumând aproape 1,5 miliarde lei) prin a treisprezecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în ultimii patru ani prin sistemele BVB.

Astfel, conform unui comunicat al BVB, valoarea celor 13 runde de finanţare derulate în ultimii patru ani la BVB de Ministerul Finanţelor a depăşit 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top