Deși sute de mii oameni au ieșit în stradă să protesteze împotriva reformei pensiilor, Senatul din Franța a adoptat controversata lege care a aruncat în aer scena politică de la Pars, dar și opinia publică.
Premierul frances Elisabeth Borne a ținut să-și exprime satisfacţia după acest prim succes legislativ real, la începutul unei săptămâni decisive în care Guvernul de la Paris vrea neapărat să vadă această reformă adoptată definitiv după un curs parlamentar haotic.
„S-a făcut un pas important”, a declarat premierul francez pentru AFP. Elisabeth Borne este convinsă că „există o majoritate” în Parlament pentru adoptarea reformei, scrie Le Figaro.
Proteste masive. Un milion de oameni au ieșit în stradă
În timp ce Senatul încheia examinarea reformei, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în a şaptea zi de acţiune împotriva reformei şi a creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Ministerul de Interne a numărat 368.000 de manifestanţi în Franţa, dintre care 48.000 la Paris, mai puţin decât pe 16 februarie, zi care a mobilizat cel mai puţin de la începutul protestului din 19 ianuarie. Cifrele sunt în scădere semnificativă faţă de marţi, când 1,28 milioane de oameni au ieşit în stradă în Franţa, potrivit Ministerului de Interne.
La rândul său, sindicatul CGT a estimat că peste un milion de persoane au manifestat sâmbătă. Este cea mai mică cifră prezentată de sindicatul central de la începutul mişcării sociale, mai mică decât cei 1,3 milioane de manifestanţi din 16 februarie.
Francezii sunt, potrivit sondajelor, în cea mai mare parte ostili acestei reforme, considerând-o „nedreaptă”, în special pentru femeile şi angajaţii cu locuri de muncă dificile.
Vineri, preşedintele Macron a spus că reforma pensiilor trebuie să se „termine” în Parlament, sugerând că nu exclude nimic, inclusiv recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea fără vot. Opoziţia ar putea recurge la o moţiune de cenzură, pentru a determina căderea guvernului.