Actualitate

INS: Peste 202.000 de persoane inactive doreau să lucreze în 2023

Un număr de 202.400 de persoane inactive doreau să lucreze în anul 2023, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2023 de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent. Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 202.400 persoane, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior. În anul 2023, numărul şomerilor BIM a fost de 455.600 persoane.

„Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, anual, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul. Ultimii doi indicatori (‘persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul’ şi ‘persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul’), alcătuiesc împreună ‘forţa de muncă potenţială adiţională’. Setul de 3 indicatori constituie ‘arii’ de diferenţiere şi întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte”, explică INS, într-un comunicat.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,235 milioane de persoane), 202.400 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 700 faţă de anul precedent). Dintre acestea: 195.300 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

În anul 2023, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,4%. Un număr de 7.100 de persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

INS menţionează că, anul trecut, 99.000 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,2% din populaţia activă, 1,3% din populaţia ocupată şi 35,6% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 11.000.

Potrivit INS, persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent. Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma a două categorii de persoane: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top