După un 2023 cu creșteri susținute și aprecieri pe toți indicii principali, Bursa de Valori București (BVB) speră la un 2024 la fel de bun, chiar dacă nu va mai fi o listare precum cea a Hidroelectrica. Profiturile mari înregistrate anul trecut se vor transforma în dividende anul acesta, iar investitorii fac calcule cât ar putea încasa dacă achiziționează la momentul potrivit acțiunile companiilor care împart profitul acționarilor.
Anul 2023 a fost un capitol al performanțelor fără precedent pentru piața de capital din România, înregistrând maxime istorice pe mai multe paliere, precum valoarea tranzacțiilor cu acțiuni și obligațiuni, lichiditatea medie zilnică, indici bursieri, valoarea de piață a companiilor. La finalul anului, indicele principal BET a atins nivelul de 15.371 de puncte, reflectând o creștere de 31,79% față de anul precedent. Acest avans semnificativ subliniază creșterea celor mai tranzacționate 20 de acțiuni listate la BVB. Într-un moment de referință, pe 8 decembrie, indicele principal a depășit pragul de 15.000 de puncte pentru prima dată în istorie. „Anul 2023 a doborat cu o marja semnificativa recordurile de lichiditate stabilite in anul precedent intr-un context in care numarul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substantiale”, spune Adrian Tănase, CEO al BVB.
Indicele BET-TR, care include și randamentul oferit de acțiuni din dividende, a încheiat anul la un nivel de 31.745 de puncte, marcând o creștere de 39,93% față de ultima zi de tranzacționare a anului precedent. Această performanță reflectă nu doar evoluția cotațiilor, ci și impactul total al dividendelor plătite de companiile componente ale indicelui. O altă realizare semnificativă în 2023 a fost depășirea recordului de lichiditate înregistrat în 2022. Valoarea totală a tranzacțiilor pe toate piețele și pentru toate tipurile de instrumente financiare a depășit valoarea de 38 miliarde lei, marcând o creștere de 58% față de 2022.
Numărul de 1,977 milioane de tranzacții realizate de investitori pe toate piețele în 2023 reprezintă un nivel fără precedent din 2007 încoace. Numărul de tranzacții cu acțiuni pe Piața Principală a atins cifra de 1,46 milioane tranzacții, demonstrând interesul activ al investitorilor. Două companii s-au listat în 2023 la BVB în urma realizării cu succes a ofertelor de listare: Hidroelectrica pe Piața Principală și Millenium Insurance Broker pe AeRO. De asemenea, prin intermediul a 11 emisiuni de obligațiuni corporative, emitenții au atras 1,6 miliarde euro, evidențiind apetitul crescut pentru finanțare. Ministerul Finanțelor a fost, de asemenea, activ pe piața de capital, atrăgând 1,9 miliarde euro prin intermediul celor 20 de emisiuni de titluri de stat Fidelis. „Aceste performanțe demonstrează și, totodată, reconfirmă faptul că proiectele noastre de dezvoltare din ultimii ani merg în direcția potrivită și ca piata de capital din România își îndeplinește misiunea de platforma de finanțare a economiei românești”, spunee și Radu Hanga, președintel al BVB. „Avem o colaborare excelentă cu autoritățile statului, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naționala a României, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea pieței de capital din România și, în ansamblu, a economiei locale”, adaugă acesta.
Listări așteptate cu mare interes
Evoluția pozitivă a continuat în prima lună din 2024, cu atingerea unui nou maxim în capitalizare la 321 miliarde lei (64,5 miliarde euro), iar valoarea totală a tranzacțiilor realizate cu toate instrumentele, pe ambele piețe, s-a ridicat la 1,7 miliarde lei, cu 152% mai mult decât în ianuarie 2023. Pe 15 ianuarie 2023, indicele BET a atins un nou maxim istoric de 15.803 de puncte, ceea ce la acel moment corespundea unei creșteri de 2,8% de la începutul anului. Indicele a încheiat luna ianuarie cu 0,9% peste nivelul din decembrie 2023, la 15.512 puncte, ianuarie fiind a treia lună consecutivă pe plus, după ce în decembrie a urcat cu 4,5% și în noiembrie cu 3,5%. Toți indicii bursieri, cu excepția BET-FI, au închis pe plus prima lună din 2024, cu aprecieri chiar de aproape 6% în cazul indicelui BET-AeRO.
Și rundele de finanțare prin obligațiuni prin intermediul pieței de capital din România au continuat și în prima lună din 2024 după ce anul trecut a fost înregistrată o valoare record de 3,5 miliarde euro prin 32 de listări de astfel de instrumente. Astfel, pe 18 ianuarie, obligațiuni în valoare de 76 milioane euro emise de Consiliul Județean Cluj au început tranzacționarea, în urma unui plasament privat încheiat în decembrie. Județul Cluj s-a alăturat astfel altor patru județe și 15 orașe din Romania care au în prezent listate obligațiuni la bursă.
Evoluția de anul acesta este estimată să continue în același mod pozitiv ca în prima lună, chiar dacă nu va fi la fel de bună ca anul trecut. Dar, în absența unor evenimente negative majore, cum ar fi escaladarea conflictelor armate sau prăbușirea catastrofală a unor economii mari, precum China, este de așteptat ca politicile monetare prudente din Europa și SUA să continue, iar investitorii să revină pe piețele de capital. Ceea ce ar atrage și noi listări din sectorul privat, care au cam lipsit la nivel global în 2023.
În România, situația este asemănătoare, în sensul că anul acesta am putea vedea oferte publice inițiale din sectorul privat. „Privatizarea companiilor deținute de stat a fost cheia dezvoltării pieței de capital de la noi până acum”, spune Loredana Chițu, Head of Capital Markets la Dentons, care arată și că „prin PNRR mai sunt prevăzute ca obligatorii anumite listări și ar trebui să vedem și oferte secundare de acțiuni de la companiile deja listate.” Din păcate, „anul acesta nu vom asista la listări din partea companiilor deținute de stat”, arată Loredana Chitu.
Avocata de la Dentons, împreună cu colegii ei, a asistat anul trecut Hidroelectrica în procesul de IPO, iar în trecut a asistat și Electrica în procesul de listare la BVB. „Din fericire, avem un pipeline din sectorul privat care se vor lista anul acesta, inclusiv o companie din sectorul energetic care ar trebui să se listeze în prima parte a anului”, spune Loredana Chițu, care mai spune că IPO-ul este deja în lucru. Ca de fiecare dată în ultimii ani, și retailerul online eMag este așteptat să se listeze, ceea ce ar fi un IPO de valoare mare, dar nu se știe dacă se va întâmpla și nici dacă va alea Bursa de la București sau pe cea de la Amsterdam. Din portofoliul Fondului Proprietatea ar trebui să se listeze Societatea Națională a Sării Salrom, dar compania nu pare a face niciun pas în direcția listării, mai ales într-un an electoral precum 2024.
Sunt așteptate însă la fel de multe listări ale emisiunilor de obligațiuni, atât de la stat, cât și de la privat. „Inclusiv obligațiuni verzi, care sunt apreciate de către investitori”, spune Loredana Chitu, care adaugă că și fondurile de pensii așteaptă emisiunile de obligațiuni, mai ales că sunt limitate prin lege în tipurile de investiții permise. „Procesul de listare inițială a rămas încă destul de lung și de complicat în România, inclusiv comisioanele sunt încă mari, iar acesta este un motiv pentru care nu se grăbesc multe companii să se listeze”, mai explică avocata de la Dentons.
Dividende semnificative de la companii
Anul trecut a fost bun și cu profiturile înregistrate de companii, câștiguri care vor fi transformate în dividende anul acesta. Sectorul energetic domină acum ringul bursier, iar Hidroelectrica, principala companie din energie, a anunțat un profit preliminar estimat de peste 6 miliarde lei, cu 35% mai mare decât cel din 2022. Ceea ce înseamnă un dividend brut estimat de Investimental de 6,2 miliarde lei, cu un randament al dividendelor de 11% la prețul de 127 lei pe acțiune. Suma oferită de Hidroelectrica este foarte mare, compania fiind obligată de regula de 90% din profit ca dividende.
Raportul Investimental estimează un randament mare al dividendelor de la Farmaceutice Remedia, de peste 8%, dar ca valoare suma va fi mult mai mică, de 5,3 milioane lei. Romgaz, în schimb, o altă companie de stat și din sectorul energetic, are estimat ca dividend suma de 1,56 miliarde lei, adică 50% din profit, ceea ce se traduce printr-un randament de aproape 8% la prețul de 51 de lei pe acțiune.
OMV Petrom a înregistrat, anul trecut, un profit mai mic cu 61% față de 2022, de 4,03 miliarde lei. Cauzele diminuării câștigului sunt multiple: contribuția de solidaritate, impozitul pe profit, investițiile de 4,7 miliarde lei. Chiar și așa însă, compania a anunțat un dividend mai mare decât cel de anul trecut, mai exact de 0,0413 lei pe acțiune, cu 10% mai mare, la care se va adăuga un dividend special, ce nu a fost încă stabilit. Randamentul estimat este de circa 8%.
Celălalt sector important de la bursă, cel bancar, vine cu dividende importante anul acesta. BRD Groupe Societe Generale a reușit un profit net de 1,65 miliarde lei, în creștere cu 24% față de 2022. „Am avut un an cu performanțe excelente, cota de piață a crescut cu 0,5 puncte procentuale, cea mai mare creștere de până acum”, a declarat Maria Rousseva, CEO al BRD. Conducerea băncii a propus un dividend de 60% din profit, adică aproximativ 1 miliard de lei sau 1,4 lei pe acțiune, adică un randament de peste 7%.
Majoritatea companiilor listate își vor prezenta rezultatele financiare preliminare spre sfârșitul lunii februarie, dar estimările indică dividende importante și de la Erste Bank sau de la Banca Transilvania. Erste Bank, cu o alocare anterioară de 40% din profit, ar putea da dividende de 5,7 miliarde lei, adică 13,3 lei pe acțiune. Banca Transilvania, care tocmai ce și-a cimentat prima poziția în sistem prin preluarea OTP Bank România, ar putea da tot 40% din profit ca dividende, adică o estimare de peste 1,1 miliarde lei, sau 1,45 ei pe acțiune. Rămâne de văzut dacă va oferi atât de mult ca dividende, având în vedere că urmează să achite aproximativ 1,7 miliarde lei pentru OTP Bank.