E timpul ca educația în școlile din România să țină pasul cu metode didactice și tehnologii de vârf care inspiră tinerii și îi pregătesc mai bine pentru viitor. În acest context, reprezentanți ai Guvernului, profesori din mediul universitar, elevi și studenți, organizații neguvernamentale, precum și companii de top din România participă la dezbaterea „Educați pentru viitor”, organizată de Antena 3 CNN, prin platforma RO 3.0. În cadrul conferinței au fost dezbătute proiecte finanțate de corporații și care au avut succes în școlile publice sau private din țara noastră. De asemenea, au fost prezentate metode didactice revoluționare, exemple în care pasiunea și creativitatea au transformat educația tradițională. De exemplu, cel mai mare lanț de hipermarket-uri din România a demarat un proiect implementat la nivel național care le oferă copiilor şi adolescenţilor accesul la lectură şi sănătate.
Proiectul şi obiectivele pentru a susţine educația din România au fost prezentate de Valer Hancaș, directorul de comunicare al celui mai mare lanț de hipermarket-uri din ţara noastră.
„Cred că în primul rând e foarte important să conștientizăm rolul pe care, indiferent de industria din care vine un jucător în această piață economică îl are vizavi de contribuția sa directă sau indirectă la creșterea gradului educațional în România.
Bineînțeles că înțelegem importanța noastră în toată această piață, cât și rolul nostru și ca atare, am ales să acționăm nu doar să fim un fin observator al procesului educațional, ci mai degrabă să ne implicăm activ în tot ceea ce înseamnă.
Acționăm pe trei paliere directe și anume în primul rând pentru eradicarea abandonului școlar, care reprezintă poate una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul educațional. În al doilea rând, vorbim de societăți defavorizate în care accesul la actul educațional se face destul de greu. Și asta fiind cea de-a doua poate mare problemă actului educațional.
În al treilea rând, prin proiecte directe vizavi de programe extracuriculare pe care le dezvoltăm împreună cu partenerii noștri din zona de ONG-uri. Vă pot da un exemplu. Cel mai recent astfel de proiect implementat la nivel național este „Punguța cu 2 bani”, care transformă într-un proiect gustul de lectură. Sunt studii care spun că minim 5 minute de lectură pe zi pot fi la fel de sănătoase pentru suflet și minte, la fel cum este mersul pe jos sau consumul de fructe și legume proaspete ca atare.
Având toate aceste ingrediente, inclusiv suportul aproximativ 1,1 milioane în ultimul an 2023 în aceste proiecte care vin să susțină sistemul educațional la nivel de România”, a spus pentru Antena 3 CNN Valer Hancaș, directorul de comunicare al celui mai mare lanț de hipermarket-uri din România.