Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
‘Primele rezultate ale reducerii cheltuielilor statului se văd deja. Cheltuim mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar încasările cresc. Primele două luni din 2025 arată o reducere a cheltuielilor de funcționare de 5% la nivelul bugetului de stat și de aproape 4% la nivelul autorităților locale. Cu excepția cheltuielilor pentru sănătate, instituțiile statului au cheltuit cu 380 de milioane de lei mai puțin pe bunuri și servicii, comparativ cu primele două luni din 2024’, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
În același timp, el a subliniat că încasările din colectarea TVA au crescut și au ajuns la peste 25 de miliarde de lei în primele două luni ale anului. Tanczos Barna susține, însă, că o corectare a deficitului bugetar este un proces de lungă durată.
‘Trebuie să rămânem fermi în angajamentul nostru de a ne încadra în deficitul de 7% și de a stimula creșterea economică prin investiții. Frânarea ritmului de cheltuieli și îmbunătățirea serviciilor publice rămân priorități absolute, pentru care avem nevoie de un efort susținut din partea tuturor instituțiilor statului’, a precizat șeful de la Finanțe.
Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 30,24 miliarde de lei, respectiv 1,58% din PIB, față de deficitul de 28,99 miliarde de lei, respectiv 1,64% din PIB aferent celor două luni ale anului 2024, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, publicate miercuri. În ianuarie, deficitul bugetar a fost de 0,58% din PIB.
Bugetul pentru anul în curs este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. În 2024, deficitul bugetar a urcat la 8,65% din PIB, de la 5,61% din PIB în 2023.
