Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită „taxă pe soare”, precizează preşedintele ANRE, George Niculescu.
„Având în vedere cele menţionate, ţinând cont de faptul că nu există o obligaţie de introducere a unei taxe sau a unui tarif, vă pot spune foarte clar că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o aşa numită ‘taxă pe soare’. Resping categoric zvonurile apărute în spaţiul public cu privire la ‘intenţiile’ sau ‘planurile’ ANRE pe acest subiect şi lansez invitaţia asociaţilor de profil la un dialog constructiv din care să aibă de câştigat prosumatorii”, a declarat George Niculescu, citat într-un comunicat al ANRE.
Autoritatea subliniază în comunicat că prosumatorul reprezintă un element central al tranziţiei energetice, devenind un actor esenţial în modelarea şi înţelegerea noilor paradigme din domeniul energiei electrice.
„Pe măsură ce resursele energetice clasice devin tot mai limitate şi presiunea pentru reducerea impactului asupra mediului creşte, prosumatorul devine un catalizator al schimbărilor, aducând o contribuţie semnificativă la transformarea durabilă a sistemelor electroenergetice. Legislaţia europeană şi naţională, împreună cu normele specifice de reglementare, sprijină şi stimulează implicarea prosumatorilor în acest proces de tranziţie. Drepturile conferite prosumatorilor, precum posibilitatea de a livra surplusul de energie în reţea şi de a beneficia de compensaţii, sunt elemente cheie în facilitarea adoptării acestui nou model energetic, În acest context, evidenţierea corectă a producţiei de energie din surse regenerabile a devenit extrem de importantă. Motiv pentru care există prevederi specifice la art. 45 din Legea nr. 123/2012, articol modificat prin OUG nr. 143/2021, cu modificările şi completările ulterioare, privind posibilitatea de a monta contoare inteligente în instalaţia de utilizare a prosumatorilor”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, montajul acestor contoare a fost suspendat parţial pentru a permite racordarea mai rapidă la reţea a prosumatorilor, în contextul crizei de contoare intervenită în perioada 2021-2022, cauzată de criza de producţie generală a componentelor electronice digitale.
„Trebuie precizat faptul că preţul acestui contor este suportat de operatorii de distribuţie, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor. În concluzie, prezenţa acestui echipament de măsură este prevăzută în Legea nr. 123/2012 şi nu are nici o legătură cu dispoziţiile OUG nr. 163/2022, care la art. 21 alin. 3 lit. b) prevăd că: ‘autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE pot aplica taxe şi tarife nediscriminatorii'”, mai precizează ANRE.
Conform unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită Guvernului eliminarea din OUG 163/2022 a art. 21 (pct 3), care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor.
Reprezentanţii asociaţiei susţin că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”.
„În ciuda asigurărilor din partea Guvernului că nu va introduce aşa numita ‘taxă pe soare’, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat. Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice ‘taxa pe soare’?”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, instalarea acestor echipamente suplimentare „este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă”.
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie semnalează că la unii membri a fost instalat un „bloc de măsură sigilabil”, iar la alţii au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcţionale.
„Infrastructura pentru taxarea autoconsumului se construieşte în perioada în care Guvernul şi Ministerul Energiei neagă intenţia de a introduce ‘taxa pe soare’. În declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că ‘taxa pe soare’ poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Această afirmaţie este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026, indiferent de puterea instalată”, spun reprezentanţii APCE.
Aceştia mai susţin că o altă „temă falsă” promovată de autorităţi a fost aceea că introducerea „taxei pe soare” este o obligaţie a României de a transpune o directivă europeană.
„Menţionăm că APCE a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar şi fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislaţia naţională articolul care face referire la ‘taxa pe soare’. Solicităm Guvernului României eliminarea din OUG 163/2022 a art. 21 (pct. 3) care permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor”, se mai menţionează în comunicat.