Acţionarii OMV Petrom au decis miercuri distribuirea de dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei aferente anului financiar 2022, iar compania anunţă creşterea la aproximativ 6 miliarde lei a investiţiilor pentru anul 2023, potrivit unui comunicat al grupului transmis miercuri AGERPRES.
„2022 a fost fără precedent din punct de vedere al condiţiilor de piaţă şi al rezultatelor. Prin urmare, vom creşte investiţiile în România cu aproape 70%, la 6 miliarde de lei, şi vom distribui dividende record în valoare de peste 2,3 miliarde lei”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) a aprobat miercuri propunerea Directoratului de a distribui dividende de bază record în valoare brută de 0,0375 lei/acţiune pentru anul financiar 2022, reprezentând o creştere anuală de 10%. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la peste 2,3 miliarde de lei, reprezentând 23% din profitul net pentru anul 2022, se precizează în comunicat.
Dividendele vor fi distribuite acţionarilor înregistraţi la data curentă. Aproape un miliard de lei va fi distribuit acţionarilor români, care deţineau la 31 decembrie 2022 peste 40% din acţiunile companiei. Din această sumă, peste 480 de milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,7% din acţiunile OMV Petrom S.A.
AGOA a aprobat un buget de investiţii de aproximativ 7 miliarde lei, care include 6 miliarde lei investiţii planificate şi 1 miliard lei buget contingent pentru a acoperi posibilitatea accelerării unora dintre proiectele noastre strategice şi a altor oportunităţi de investiţii.
În cadrul AGOA s-a aprobat numirea a trei membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Reinhard Florey, Katja Tautscher şi Berislav Gaso, anterior membri interimari ai Consiliului de Supraveghere, care se alătură membrilor din prezent, şi anume Alfred Stern, Martijn van Koten, Niculae Havrileţ, Răzvan-Eugen Nicolescu, Marius Ştefan şi Jochen Weise.
De asemenea, în cadrul AGOA a fost aprobată numirea KPMG Audit SRL ca nou auditor financiar pentru auditul situaţiilor financiare 2023.
„În cadrul AGEA s-a aprobat delistarea certificatelor globale de depozit (GDR-uri) emise de Citibank N.A., listate la Bursa de Valori din Londra, considerând ponderea redusă a GDR-urilor în capitalul social al companiei, volumele tranzacţionate şi costurile aferente. OMV Petrom a susţinut întotdeauna dezvoltarea pieţei de capital din Romania şi continuarea tranzacţionării acţiunilor sale doar pe Bursa de Valori Bucureşti este încă o dovadă în acest sens”, se arată în comunicatul citat.
Statul român nu a votat pentru aprobarea situațiilor financiare în Adunarea Generală a Petrom
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat pentru Financial Intelligence că statul român nu a votat pentru aprobarea situațiilor financiare în Adunarea Generală a Petrom, întrucât nu prevedeau taxa pe solidaritate și nici măcar un provizion pentru aceasta.
“Nu aveam cum să votăm așa ceva”, spune Virgil Popescu.
De altfel, raportul AGA al Petrom transmis Bursei de Valori Bucuresti arata ca punctele privind situatiile financiare si bugetul au fost votate cu aproximativ 70% din capitalul social, in timp ce la punctul privind dividendele voturile au reprezentat 91% din capitalul social. Ministerul Energiei deține 20,7% din Petrom.
Surse din Ministerul Energiei au declarat că nici Comitetul de Audit al Consiliului de Supraveghere nu a emis opinie favorabilă în privinţa situațiilor financiare ale companiei.