Actualitate

Parlamentul European va avea cu 15 deputați mai mult în 2024

ue uniunea europeana
Foto: iStock

Încă 15 deputați europeni își vor ocupa locurile în Parlamentul European după alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce guvernele au ajuns la un acord preliminar cu privire la dimensiunea și forma componenței acestuia.

Cele mai câștigate vor fi Franța, Spania și Țările de Jos. Fiecare dintre aceste țări va avea doi europarlamentari în plus, în timp ce țările care vor câștiga încă un eurodeputat sunt Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda și Danemarca, potrivit unui document al Consiliului UE datat 26 iulie, relatează POLITICO, potrivit News.ro.

Nicio țară nu va pierde vreun loc în hemiciclu.

Modificările – care necesită încă aprobare legală formală din partea Consiliului European și a Parlamentului însuși – vor spori numărul de locuri în PE de la 705 în prezent la 720 între 2024 și 2029.

Parlamentul – care nu are puterea de a decide singur asupra propriei componențe – își schițase o schemă ușor diferită, care ar fi adus creșterea numărului de eurodeputați la doar 716. În negocierile dintre guverne, Franța, Belgia și Polonia au adus argumente convingătoare pentru a adăuga încă patru locuri pentru ele.

Locurile sunt distribuite în funcție de un calcul care ține cont de schimbările în dimensiunea populației, dar, de asemenea, suprareprezintă ușor cele mai mici țări membre UE.

Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanță Publică KU Leuven, a scris că Franța, Belgia și Polonia au fost „marii câștigători”, deoarece locurile lor suplimentare „nu erau neapărat necesare” pentru a fi în conformitate cu principiile care guvernează componența Parlamentului.

„Decizia Consiliului depășește ceea ce era strict necesar”, a declarat pentru POLITICO și europarlamentarul Loránt Vincze, unul dintre autorii principali ai poziției Parlamentului. „Vom discuta decizia în Parlamentul European după vacanța de vară”, a spus el.

În document, guvernele UE au eliminat, de asemenea, propunerea Parlamentului de creare a unei circumscripții paneuropene cu 28 de deputați europeni, ca parte a unei propuneri separate de simplificare a alegerilor UE.

Europarlamentarul Sandro Gozi, care a contribuit la elaborarea poziției Parlamentului cu privire la componența sa, a salutat locurile suplimentare pentru Franța, Belgia și Polonia, dar a calificat ca fiind „foarte greșit” faptul că nu se face referire la circumscripția de la nivel UE. „Nu vom renunța”, a promis el.

Cele mai recente știri

To Top