Nivelul mediu anual al comerțului ilegal cu țigarete în 2024 se situează la 9%, cel mai ridicat din ultimii patru ani. În noiembrie, piața neagră a țigaretelor crește până la 9,1% din totalul consumului, comparativ cu 8,6% în septembrie 2024, conform Jurnalul, care citează un studiu al companiei de cercetare Novel.
„În noiembrie, cea mai afectată de comerțul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, deși se află în scădere cu 3,2 p.p. până la 18,1%. Nord-est a continuat să dețină cea mai mare pondere a pieței negre la nivel național, pe tot parcursul anului 2024, cu o medie de 20,6%. Creșteri semnificative s-au înregistrat în noiembrie în vest, cu 7,5 p.p. până la 11,2%, în București, cu 4 p.p. până la 10,9%, în sud-vest cu 3,1 p.p. până la 11,6%, iar în sud-est cu 2,3 p.p. până la 10,5%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere în noiembrie o deține Duty Free, de peste 27%, urmată de Moldova cu 23,5%, în creștere cu 4,4 p.p.. Ponderea produselor provenite din Bulgaria scade la final de an cu 4,9 p.p. până la 23,4%, iar cheap whites dețin o cotă relativ stabilă față de septembrie, de 17,7%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.
„Media anuală de 9% a contrabandei cu produse din tutun din totalul pieței, deși sub nivelul european de 9,9%, ne arată nevoia de menținere în permanență a atenției asupra acestui fenomen cu impact nu doar la nivelul pieței locale, ci și al securității naționale, prin prisma ramificațiilor internaționale pe care le generează. Acest nivel reprezintă un record negativ pentru ultimii 4 ani în România, care se traduce în subminarea afacerilor legitime, în deteriorarea economiei locale și în pierderi de circa 2 miliarde de lei anual la bugetul de stat (cf estimărilor industriei). În cei 27 de ani de prezență în România, BAT a devenit unul dintre principalii parteneri ai autorităților în combaterea comerțului ilicit, implicându-se prin donații de echipamente menite să sprijine proiecte adaptate noilor provocări din piața ilicită, precum și prin campanii de conștientizare privind impactul grav al contrabandei asupra societății, ale cărei efecte includ erodarea încrederii sociale și finanțarea activităților care pun în pericol siguranța publică. Pentru ca aceste eforturi să aibă rezultat și să evităm continuarea tendinței de creștere a nivelului traficului ilicit, este nevoie de stabilitate politică, de condiții de concurență echitabilă care să încurajeze respectarea legilor și a reglementărilor și, mai ales, de conștientizarea și respectarea responsabilităților sociale, esențiale pentru dezvoltarea durabilă a comunităților noastre”, a declarat Ileana Dumitru, Director pentru Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.