Instanţă supremă poloneză a respins joi ca ilegale planurile guvernului de lichidare a radioului, televiziunii şi agenţiei de presă de stat ale ţării, despre care noul guvern de coaliţie pro-UE a declarat că au devenit mijloace de propagandă pentru administraţia anterioară de dreapta, relatează Reuters.
Sentinţa Tribunalului Constituţional subliniază provocările cu care se confruntă coaliţia prim-ministrului Donald Tusk în anularea reformelor introduse de cabinetul anterior al formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS).
Ministerul polonez al Culturii a calificat rapid hotărârea ca fiind invalidă din cauza a ceea ce a spus că sunt nereguli în angajarea judecătorilor Tribunalului, toţi numiţi sub administraţia PiS, exacerbând conflictul dintre guvernul Tusk şi susţinători, de o parte, şi aliaţii fostului partid de guvernământ, de cealaltă, printre care şi preşedintele Andrzej Duda.
Ministerul a evocat de asemenea rezoluţii anterioare ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, spunând că Tribunalul, aşa cum este înfiinţat în prezent, „nu este o instanţă independentă şi imparţială” şi că, prin urmare, hotărârile sale „nu au forţă universală obligatorie”.
Poziţia sa alimentează şi mai mult confuzia juridică şi nu a fost imediat clar cum ar putea fi rezolvată situaţia.
În hotărârea sa, Tribunalul a declarat că orice decizie cu privire la companiile publice de radiodifuziune ar trebui să se bazeze pe Legea Audiovizualului, şi nu pe Codul Societăţilor Comerciale, făcând astfel invalide deciziile ministrului.
„Dreptul de a demite membrii conducerii (instituţiilor media de stat) revine exclusiv Consiliului Naţional al Presei”, a adăugat acesta, referindu-se la o instituţie creată sub PiS şi condusă de mai mulţi dintre actualii sau foştii săi parlamentari.
Guvernul lui Tusk acuză PiS că a umplut instanţele, organismele de reglementare şi alte instituţii cu susţinătorii săi în timpul guvernării sale de opt ani, când a atras adesea critici din partea Uniunii Europene cu privire la preocupări legate de statul de drept.
UE a îngheţat miliarde de euro în fonduri alocate Poloniei, iar Tusk a promis că va anula reformele judiciare ale guvernului PiS pentru a debloca aceşti bani.
PiS a susţinut la acea vreme că are dreptul de a revizui instituţiile naţionale în conformitate cu mandatul său democratic şi a acuzat UE că îşi depăşeşte puterile.
În timp ce mulţi avocaţi îşi exprimă îndoielile cu privire la validitatea actuală a verdictelor emise de Tribunal, totuşi unii, precum Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului, au pus de asemenea sub semnul întrebării legalitatea acţiunilor ministerului în mass-media publică.
Ministrul polonez al culturii a anunţat în decembrie că intenţionează să lichideze televiziunea de stat, radioul şi agenţia de presă după ce preşedintele Duda a refuzat să aprobe planurile de cheltuieli ale noului guvern pentru finanţarea media publice.
Televiziunea de stat poloneză, radioul şi agenţia de presă PAP încă funcţionează, dar cu noi programe şi jurnalişti. Guvernul a semnalat că, după lichidare, doreşte să le recreeze ca noi entităţi juridice sub o nouă administrare.
Conflictul asupra dreptului guvernului de a lichida companiile publice de media este doar una dintre mai multe dispute între administraţia actuală şi cea anterioară.
Doi foşti miniştri ai PiS au intrat în greva foamei luna aceasta după ce au fost trimişi la închisoare pentru abuz de putere în funcţii anterioare. Fostul ministru de interne Mariusz Kaminski s-a descris pe sine drept „deţinut politic”.
Guvernul lui Tusk şi susţinătorii săi spun că acest lucru este un nonsens şi sunt hotărâţi să readucă Polonia la standardele democratice ale UE şi să deblocheze fondurile îngheţate după ani de conflict între Varşovia şi Bruxelles.