Actualitate

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase solicită creşterea graduală a accizei pentru alcool

Foto: iStock

Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România solicită adoptarea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflaţia, în caz contrar putând să se înregistreze ”consecinţe catastrofale” pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, cu pierderea a mii de locuri de muncă.

Potrivit acestora, alte efecte sociale deosebit de grave ar putea fi determinate de creşterea interesului pentru băuturile contrafăcute.

„Producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România nu cer un regim favorizant, ci doar o abordare echitabilă, care să protejeze producătorii locali şi consumatorul român de băuturi spirtoase. Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuţia economică şi impactul social al industriei noastre. Modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar şi nu avantajând o industrie sau alta”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu şi ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, de către Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România.

Potrivit documentului, remis luni AGERPRES, Spirits România atrage atenţia că actualizarea cu inflaţia a valorii accizei pentru alcoolul etilic ar putea duce la o creştere a acesteia cu peste 50% în anul 2025, dacă se vor menţine prevederile actuale din Codul Fiscal.

„Această creştere ar avea consecinţe catastrofale pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar şi efecte sociale deosebit de grave determinate de creşterea interesului pentru băuturile contrafăcute, care pot afecta serios sănătatea, ducând chiar la pierderi de vieţi omeneşti”, atenţionează patronatul.

Conform documentului, industria de băuturi spirtoase numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte, şi contribuie anual, cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro, la Produsul Intern Brut. Deşi consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant şi semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflaţia a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, în ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori.

În acest context, Spirits România subliniază că şocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un impact catastrofal asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase şi ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârşitoare de producători români, va duce la creşterea pieţei negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat.

„Vă aducem în atenţie faptul că, într-o foarte recentă cercetare sociologică, un procent semnificativ de consumatori români (34%) au spus că au consumat băuturi alcoolice din surse pe care nu le cunoşteau, respectiv băuturi fără timbru sau băuturi produse de persoane pe care nu le cunoşteau. Dintre cei care au admis că au consumat băuturi alcoolice contrafăcute, unul din cinci respondenţi a indicat ca motiv preţul, respectiv faptul că băuturile contrafăcute pe care le-au consumat erau mai ieftine. Spre deosebire de alte industrii, cum ar fi cea a berii, industria băuturilor spirtoase este afectată major de piaţa neagră, care creşte cu orice mărire a preţului băuturilor ieftine. Băuturile contrafăcute nu înseamnă doar o scădere a consumului de băuturi fiscalizate, cu efecte asupra veniturilor bugetare, ci şi un pericol major pentru sănătatea populaţiei, prin proliferarea unor alternative care pot duce la afecţiuni grave sau chiar la pierderi de vieţi omeneşti”, susţin producătorii, în scrisoarea deschisă.

Spirits România este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD. Aceasta a fost înfiinţată în 2013, cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool.

Companiile membre asigură peste 1.500 de locuri de muncă directe şi 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de înaltă calitate de toate tipurile în peste 30 de ţări din Europa, Asia şi America.

Spirits România este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţări.

Cele mai recente știri

To Top