Tehnologie

Producţia industrială a înregistrat o scădere de 2,1%, în primele şase luni

productie industriala
Foto: iStock

Producţia industrială s-a diminuat, în primele şase luni ale anului în curs, ca serie brută, cu 2,1% faţă de semestrul similar din anul 2023, reiese din datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, până la finele lunii iunie din anul curent, au fost raportate scăderi în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,4%), industria prelucrătoare (-1,5%) şi industria extractivă (-1,2%).

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urmat acelaşi trend şi în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024 a înregistrat un recul de 0,9%, în comparaţie cu prima jumătate a anului 2023, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%), industriei extractive (-1,1%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%).

De la o lună la alta, în iunie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creşterilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,5%) şi industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de analiză, producţia industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,4%) şi din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) şi industria extractivă (-3,3%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%.

Cele mai recente știri

To Top