Dacă ar fi să judecăm situația economică a României în stilul prognozelor meteo de la ANM, pare că ne îndreptăm spre o furtună serioasă, spre un adevărat Cod Galben de probleme economice, cu averse de inflație, taxe noi și descărcări de gestiune (falimente, întreruperi de activitate, insolvențe). E deja o vreme tulbure, destul de plumburie, dovadă creșterea economică de numai 0,1% din T2 și performanțele negative din industrie, sectorul construcțiilor, IT și agricultură. INS ne-a anunțat, de exemplu, că sectorul IT, alătdată unul dintre cele mai dinamice din economie, a avut o contribuție zero la creșterea economică din primul semestru.
La cum arată datele de la INS, există mulți investitori care cred că datele au fost așezate din pix ca să ne aflăm în continuare pe plus și nu pe scădere economică. Să nu uităm că la finele anului trecut, în T4 2023, aveam deja scădere economică, iar în primul trimestru din acest an am evitat miraculos, foarte suspect, recesiunea tehnică. N-ar fi dat bine deloc în an electoral. Dincolo de prognozele și buletinele INS, realitatea arată că economia nu se simte deloc bine. Din cauza averselor de inflație, de probleme economice (scăderea vânzărilor, blocaj financiar, limitarea accesului de creditul furnizor etc.), tot mai mulți investitori s-au adăpostit în așteptarea unor vremuri mai bine, fenomenul de dezintermediere fiind unul generalizat.
Firmele nu mai fac investiții, multe afaceri au fost puse pe hold, restructurarea operațiunilor a devenit cuvântul de ordine, iar angajările sunt tot mai rare, semn că toată lumea se pregătește de vreme rea, de Codul Galben de taxe și măsuri administrative care va afecta businessul după alegerile din iarnă. Anticipam acest fenomen încă de la începutul anului când, într-un editorial pentru Income Magazine, estimam că economia va funcționa cu frâna de mână trasă în acest an din cauza inflației, accentuării blocajului financiar și scăderii semnificative a investițiilor. Ce fac ,,meteorologii’’ de la Ministerul Finanțelor pentru a preveni furtuna economică care se anunță în 2025? Dincolo de modificatul datelor macro ca să iasă bine în tabloul electoral, sunt prea puține soluțiile optime pentru salvarea businessurilor. Pare că se gândesc mai mult cum să se adăpostească ei de aversele de probleme care vor urma, dovadă că inventează, pe bandă rulantă, tot mai multe soluții năstrușnice în materie fiscală – ultima dintre ele fiind această pseudo-amnistie fiscală menită să aducă 9 miliarde de lei la buget. Asta dincolo de e-urile lansate în acest an, din pix, cu un succes îndoielnic (e-factura, e-tva etc.) și de măsurile copy-paste din anii trecuți, legate de înghețarea cheltuielilor cu bunuri și servicii, un fel de frecție la un picior de lemn din punct de vedere bugetar.
Altfel spus, pare că n-avem soluții optime, cel puțin din perspectiva statului, pentru a preveni efectele furtunii economice care urmează să vină. Ministrul Boloș promisese că, la 1 septembrie, va anunța un pachet de măsuri menite să reducă deficitul bugetar record și care să evite majorarea taxelor. N-am văzut nimic până acum dar, cine știe, poate o să apară în octombrie. Între timp, la stat continuă dezmățul financiar. Cheltuielile au crescut cu 23,2% după primele șapte luni, deficitul a trecut de 4%, datoria publică a ajuns la 52% din PIB și Min. Finanțelor ne-a anunțat, oficial, că va împrumuta pînă la finele anului, în total în 2024, 217 miliarde de lei, adică peste 40 de miliarde de euro. Unde se cheltuiesc acești bani? O destinație clară o reprezintă salarizarea bugetarilor care, după primele șapte luni, creștea cu 23,9% față de perioada similară din 2023.
Situația financiară a statului îmi aduce aminte de un film celebru – Titanicul cu DiCaprio. Ne-am lovit de ghețarul inflației și acum ne ducem la fund. Într-una dintre scenele din acest film hollywoodian, în timp ce oamenii încearcă disperați să se salveze din naufragiu, pe puntea superioară vedem o orchestră care cântă de zor marșuri și arii pozitive. Ăștia sunt politicienii noștri. Ne cântă de zor arii electorale în timp ce Titanicul românesc se scufundă într-o recesiune care pare inevitabilă. Când vor înceta să cânte, vor trebui să facă ceva concret. Împinși de la spate de Banca Mondială, Comisia Europeană sau FMI, îmi e teamă că, în loc să salveze ce mai pot din economie prin reducerea taxelor, vor face exact pe dos – vor peticii corabia cu taxe și impozite noi sau majorate. Altfel spus, ei se vor salva, în timp ce pasagerii de la etajele inferioare vor trebui să se descurce singuri în cabinele pline de apă.
La cum arată prognozele, chiar dacă vom supraviețui economic creșterilor de taxe și celorlalte măsuri menite să salveze bugetul public, s-ar putea ca procesul de repornire a motoarelor economiei să întîrzie cel puțin 2-3 ani de acum încolo. Iar atunci când vom ajunge la liman, nu este exclus ca printre pasagerii Titanicului românesc să nu mai regăsim decât jumătate dintre cei plecați la drum. Microîntreprinderile, micile afaceri românești se vor fi înecat demult în furtuna financiară din 2025.