Experți din sectorul agricol, producători și procesatori de hrană, precum și reprezentanți ai retailului alimentar s-au reunit astăzi pentru a analiza provocările și oportunitățile din aceste domenii esențiale pentru dezvoltarea economiei românești. În cadrul evenimentului, Radu Timiș JR. a vorbit despre provocările cu care se confruntă sectorul alimentar în 2025, dar și despre impactul eliminării facilităților fiscale pentru domeniu.
„Pentru industria alimentară, toată, cel mai rău aspect a fost eliminarea facilităților fiscale. A reprezentat un semnal negativ, ele au avut impact asupra bugetului de cheltuieli. Sumele și subvenționarea facilităților ne-au obligat pe noi să suportăm din propria cheltuială aceste facilități. E greu ca din creșterea productivității pe termen scurt să acoperim aceste pierderi. Acest lucru se va vedea, în mică măsură, și în inflația de anul ăsta.
Noi cerem predictibilitate – au fost acordate în primul an, modificate anul următor, modificate din nou și eliminate. Sigur e cea mai mare provocare de anul acesta.
2025 va fi primul an în care producția zootehnică va genera creșteri. Strategia hranei și industriei alimentară românești trebuie să fie transpartinică. Noi ne uităm la producția noastră, suntem importatori neți de materie primă. România nu suferă pe procesare secundară, ci pe procesare primară. Industria mezelurilor, peste 98% din produse sunt procesate în România, problema e că materia primă e importată.
La porc rămâne și problema pestei, și chiar dacă azi sunt investiții, ea rămâne o provocare. Mării procesatori se uită că generează pierderi în abatorizare. Orice animal pe care îl abatorizezi, trebuie să-l vinzi în totalitate. Pesta va fi o provocare importantă pentru România”, a declarat Radu Timiș JR în cadrul conferinței.
