Actualitate

Randamentele pentru obligaţiunile americane pe 10 ani au trecut de 5% pentru prima dată după 2007

Foto: iStock

Randamentele pentru obligaţiunile americane pe 10 ani au depăşit pragul de 5%, pentru prima dată în ultimii 16 ani, stimulate de aşteptările că Rezerva Federală va menţine dobânzile la un nivel ridicat pentru o perioadă prelungită de timp, informează AP.

Luni, randamentele pentru obligaţiunile pe 10 ani emise de Trezoreria SUA au crescut cu nouă puncte de bază, până la 5,01%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2007. Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a sugerat săptămâna trecută că oficialii Fed înclină spre menţinerea nemodificată a dobânzilor la reuniunea lor din noiembrie dar rămân deschişi la posibilitatea unei noi majorări a costului creditului, dacă economia americană va stimula riscurile inflaţioniste.

„Dintr-o perspectivă economică, 5% este doar o altă cifră. Dar pentru investitori este un semnal”, spune economistul şef de la Daiwa Capital, Chris Scicluna.

Randamentele pentru obligaţiunile americane au crescut rapid, în cazul titlurilor pe 10 ani aceste randamente au crescut de la mai puţin de 3,50% în primăvară şi de la doar 0,50% la începutul pandemiei. Această creştere înseamnă că Guvernul american trebuie să plătească dobânzi mai mari pentru a se împrumuta de la investitori şi a-şi acoperi chetuielile.

Această creştere afectează în mod direct şi oamenii din întreaga lume pentru că randamentele percepute de investitori pentru obligaţiunile guvernamentale americane pe 10 ani sunt un element central al sistemului financiar mondial şi ajută la stabilirea preţurilor pentru toate tipurile de împrumuturi şi investiţii. Pe lângă faptul că face mai scumpă, pentru americani, cumpărarea unei case cu un credit ipotecar, randamentele mai mari la obligaţiunile guvernamentale americane pun presiuni în scădere pe preţurile diferitelor investiţii, de la acţiuni şi până la criptomonede.

Chiar şi pentru companiile cu cel mai bun rating, dobânzile la care se împrumută sunt stabilite prin adăugarea unui procent suplimentar peste nivelul la care se împrumută Guvernul american. Debitorii cu un rating mai slab trebuie să plătească dobânzi mai mari comparativ cu cei care sunt consideraţi că au şanse mai mari de a-şi rambursa datoriile.

Randamente mai mari pentru obligaţiunile guvernamentale americane înseamnă investiţii mai mari de peste hotare, în condiţiile în care titlurile de stat pe 10 ani emise de Trezoreria SUA sunt considerate unele din cele mai sigure investiţii de pe planetă, ceea ce înseamnă că investitorii vor schimba monedele lor pentru dolari americani. De la finele luni iulie şi până în prezent, dolarul american s-a apreciat cu 4% în raport cu moneda euro şi cu 5% în raport cu lira sterlină.

De asemenea, deşi un dolar mai puternic ajută turiştii americani să cumpere mai multe lucruri când sunt în străinătate, poate crea presiuni financiare suplimentare şi inflaţie accelerată în alte ţări, în special în statele în curs de dezvoltare.

Cele mai recente știri

To Top