Actualitate

Riscuri reduse cu randamente real-pozitive. Românii au găsit secretul investițiilor profitabile

bani banci pusculita
Foto: iStock

Când vine vorba de economisire, marea majoritate a oamenilor se gândesc la depozite bancare. Din păcate, acestea au printre cele mai mici randamente anuale, chiar dacă în prezent sunt mai ridicate decât în anii anteriori fiind propulsate de inflație. Dar depozitele bancare sunt garantate (până în limita a 100.000 de euro), drept pentru care sunt considerate sigure. Dar dacă ne uităm în piață, găsim și alte instrumente de economisire la fel de sigure și cu randamente mai bune. 

Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe a finalizat prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2023, care a fost și cea mai de succes de până acum, fiind atrase fonduri de peste trei miliarde lei. Suma este aproape jumătate din cea atrasă anul trecut prin astfel de emisiuni, ceea ce indică o creștere a apetitului populației pentru titluri de stat. „Vorbim de 3 miliarde de lei atraşi, de fapt, echivalentul a 3 miliarde de lei, întrucât cea mai mare parte a sumei a fost în euro, dar a fost emisiunea cea mai de succes”, a declarat Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul de Finanțe la conferința de marcare a listării la Bursa de Valori București (BVB) a titlurilor de stat. „Legat de cifre, avem un record în ceea ce priveşte sumele atrase. În sume pe euro, aproape că am egalat ce s-a atras tot anul trecut. Suntem undeva la 85% din sumele atrase în cadrul emisiunilor de anul trecut. Pe lei, suntem undeva pe la 50%, deci am făcut cam jumătate din cât am făcut anul trecut şi mai mult de 70% din cât am atras în 2021″, a mai spus reprezentantul MF.

Oferta publică iniţială primară (IPO) a celei de-a 11-a emisiuni de titluri de stat Fidelis a cuprins cinci emisiuni, 2 în euro şi 3 în lei, dintre care una a fost dedicată donatorilor de sânge. Titlurile de stat au un randament de 7,7% pe an pentru donatorii de sânge care achiziţionează titluri de stat în lei în cadrul Programului Fidelis, un alt beneficiu oferit donatorilor fiind scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, respectiv de la 5.000 de lei la 500 lei. În afară de tranşa dedicată donatorilor, ediţia Fidelis, care a debutat pe 27 martie, conţine şi tranşele uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,70% şi respectiv 7,35%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,70%, respectiv 5,80%. 

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani au putut subscrie, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, în titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. 

Dacă ne uităm la prognozele Băncii Naționale privind inflația, de circa 7% la finele acestui an, putem spune că randamentul titlurilor de stat va fi real-pozitiv chiar și după primul an de la achiziție. Pe maturitățile de trei ani, dobânda este și mai avantajoasă, de 7,35%, în condițiile în care nivelul inflației este așteptat să coboare la circa 4% la sfârșitul lui 2024. În plus, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe profit, un avantaj față de celelalte obligațiuni disponibile. 

Maturități pe termen lung

Apetitul în creștere al populației pentru investiții în obligațiuni se poate observa și în faptul că scadența care a vândut cel mai mult este cea pe cinci ani, după cum a arătat și directorul general al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu. „Este de apreciat faptul că creşte economisirea pe maturităţi mai lungi. Scadenţa care a vândut cel mai bine în emisiunea asta este cea de 5 ani şi este la un preţ la care statul nu a adăugat nicio primă, spre deosebire de tranşa pentru donatori. Deci la tranşele de euro, noi practic am mers pe preţul pieţei. Foarte importantă e loialitatea şi practic faptul că populaţia devine foarte obişnuită aceste titluri de stat şi e de remarcat o cifră: la momentul actual sunt peste 30 de miliarde de lei pe care românii le au sub formă de titluri de stat. E o sumă mare, sunt peste 6 miliarde de euro. Şi iarăşi e de apreciat că statul poate să atragă o sumă echivalentă a unei emisiuni de euroobligaţiuni de pe piaţa internă, fără să primească nişte prime”, a declarat Nanu. 

Ministerul de Finanțe va mai emite trei tranșe de titluri de stat anul acesta, una în iunie-iulie, iar celelalte în ultimele luni ale anului. O veste bună pentru cei care preferă să economisească și în astfel de instrumente, considerate a fi cele mai sigure. De altfel, Guvernul a aprobat săptămâna trecută și emiterea de obligațiuni Samurai pentru piața din Japonia, ca și emisiunile de obligațiuni verzi. „Ministerul de Finanţe are în vedere şi posibilitatea de include pentru prima dată în planul de finanţare şi a emisiunilor de obligaţiuni verzi, în funcţie de finalizarea cadrului general pentru obligaţiuni verzi la nivel suveran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. 

Randamente bune la obligațiunile listate

Dar titlurile de stat nu sunt singurele obligațiuni listate și tranzacționate la BVB. Obligațiunile corporative sunt cele prin care se finanțează companiile (33 de emisiuni în total), iar obligațiunile municipale sunt cele ale administrațiilor locale (34 în total). Cu totul, sunt 113 emisiuni de obligațiuni și titluri de stat listate la BVB, cu randamente care urcă până la 10% pe an. La nivelul de 10% găsim Stanleybet Capital, cu o emisiune în lei pe trei ani și maturitate în august 2024. La fel și Aforti Holding, cu obligațiuni în lei într-o emisiune de cinci ani și maturitate în septembrie 2025. Tot 10% pe an oferă și Ascendia, cu o emisiune în lei lansată anul trecut și maturitate în septembrie 2027. 

Printre obligațiunile corporative mai avem două cu randamente de 9,5% pe an, OMRO IFN 2026 și Golden Food Snacks. Iar la nivelul de 9% avem nouă emisiuni de obligațiuni, printre care Bittnet Systems Obligațiuni 2023, Golden Food Snacks 2023, Artprint SA 2023, Agroland Business System Bonds 2025 și Elefant Online. 

 Nu trebuie uitat că există și riscuri asociate obligațiunilor corporative. În timp ce obligațiunile municipale sunt mai ferite de posibilitatea de faliment a unui oraș, iar în cazul titlurilor de stat cazul unui default este de neînchipuit în condiții normale, pentru companii reorganizarea sau falimentul nu sunt imposibile. Avem și exemple la BVB: obligațiunile Nemo Express (aflată în insolvență) sau Vivre Deco (în reorganizare). 

Lăsând la o parte riscurile asociate cu obligațiunile corporative, emisiunile de bonduri listate la BVB reprezintă un instrument foarte bun de economisire, cu randamente peste inflație în condițiile unor riscuri reduse. Mai mult decât atât, BVB a devenit prin aceste emisiuni un canal de finanțare atât pentru companii, cât și pentru Guvern, după cum a declarat și Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB. „Ne bucurăm să putem face legătura între capitalul acesta care se construieşte la nivelul local şi nevoia de finanţare a Guvernului. Însă aş spune că facem chiar ceva mai mult decât atât: contribuim, noi, ca Bursa de Valori Bucureşti, la consolidarea canalului de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă ecosistem local, fie că vorbim despre statul român sau vorbim despre companiile româneşti”, a arătat Radu Hanga.

Cele mai recente știri

To Top