Ministerul rus al Apărării ameninţă miercuri că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina – începând de joi – drept eventuali transportatori de încărcătură militară , relatează CNN.
Ministerul Apărării face acest anunţ după ce Ministerul rus de Externe a anunţat că, prin retragerea din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Guvernul rus ridică garanţiile unei circulaţii în securitate la Marea Neagră.
”În legătură cu încetarea «Iniţiativei Marea Neagră» şi restrângerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potenţiali transportatori de încărcătură militară”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Ministerul subliniază că ţările ale căror steaguri naţionale vor flutura pe aceste nave vor fi considerate ca fiind implicate în Războiul din Ucraina – de partea Kievului.
”Un număr de zone situate în nord-vestul şi sud-estul părţilor internaţionale ale apelor Mării Negre au fost declarate temporar periculoase în navigaţie”, anunţă ministerul.
Rusia şi-a anunţat luni suspendarea participării la Acordul de la Istanbul, care a permis exportul cerelelor ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăsat însă uşa deschisă unei eventuale relansări a acordului în viitor.
Rusia va reveni în acord, ”imediat ce partea cu privire la Rusia (a acordului) va fi respectată”.
Moscova s-a plâns în mod repetat de faptul că este împiedicată să-şi exporte produsele. Peskov a evocat această obiecţie ca motiv al retragerii din Acordul de la Istanbul.